De betreffende Toyota Prius na het incident

De Toyota Prius die vorige week op hol sloeg op de Amerikaanse highway mankeerde niets. Dat blijkt uit onderzoek van Toyota en het Amerikaanse instituut voor verkeersveiligheid (NHTSA).

Vorige week kwam er opnieuw een verhaal in de media over een op hol geslagen Toyota in de Verenigde Staten. Een Prius-bestuurder belde alarmnummer 911 met het verhaal dat zijn Toyota ‘plotseling’ versnelde en de dat remmen niet werkten. Vorige week al leek het erop dat er nogal wat onduidelijkheden waren rondom dit incident. Nu blijkt uit het eerste onderzoek van Toyota en het Amerikaanse instituut voor verkeersveiligheid dat er niets mis was met de betreffende Prius.

“Er zijn sterke aanwijzingen dat het verhaal van de bestuurder inconsistent is met de eerste resultaten van het onderzoek”, zo concluderen de onderzoekers. Ze onderwierpen de betreffende Prius twee dagen lang aan diverse testen. Ook werd de techniek, de software, het remsysteem en het gaspedaal onderzocht.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat het gaspedaal normaal functioneert en dat de startknop van de auto naar behoren werkt. Ook de selector van de automaat functioneert zoals het hoort. De remmen van de Prius waren beschadigd door oververhitting maar werkten ondanks dat nog prima. Toyota weigert echter vooralsnog de bestuurder te beschuldigen van bedrog.