Volkswagen presenteert haar ‘Road Map for E-Mobility’ waarin de planning voor hybride en elektrische personenauto’s is vastgelegd. Vanaf 2012 zullen de bekende VW-modellen systematisch met hybride of elektrische aandrijflijn op de markt verschijnen.

“Volkswagen brengt e-mobiliteit in massaproductie,” aldus voorzitter Martin Winterkorn. De presentatie van de hybride Volkswagen Touareg, vanaf morgen op de Autosalon van Genève, kan gezien worden als eerste stap in het offensief. Het concern wil in 2018 marktleider zijn in hybride en elektrische auto’s, met een marktaandeel van 3 procent.

“We zullen met onze hoog-volume modellen de hybride ontdoen van haar niche status. In de toekomst zal ons hart ook met elektriciteit slaan,” zegt de topman. Daarvoor moet natuurlijk nog wel het een en ander gebeuren. Vanaf 2011 gaat een test van start met 500 elektrisch aangedreven Golfjes. Als dat goed verloopt komt eerst de langverwachte E-Up! op de markt. De E-Golf en E-Jetta volgen later.

In de tussentijd start Volkswagen al een hybride offensief. In augustus 2012 staat het debuut van de Volkswagen Jetta Hybrid op de planning, een jaar later die van de hybride Passat. In oktober 2013 is het de beurt aan de hybride Golf.

Volkswagen ontwikkelt geen aparte aandrijflijnen voor de hybride en elektrische voertuigen, maar een flexibel, modulair systeem. Dat moet in alle platforms van de Volkswagen Groep – dus ook van de andere merken – kunnen worden toegepast. Volkswagen verwacht dat het concern op de middellange termijn een groot assortiment van zowel elektrisch aangedreven auto’s als wagens met brandstofmotor voert.