Toyota Yaris 2012

Toyota geeft alle informatie inclusief de prijzen van de nieuwe Toyota Yaris vrij. Ook hebben we meer beeldmateriaal van Toyota’s nieuwste troef in het compacte segment.

Groter, lichter, dynamischer en veiliger: dat is volgens Toyota de nieuwe Yaris. De wielbasis is met 5 centimeter gegroeid tot 2,51 meter en daarvan profiteren de achterpassagiers. Het interieur is vervaardigd uit zachte materialen en heeft een ‘hoogwaardige afwerking’. Het kleurenscherm dat op de foto’s is te zien is op bijna alle uitvoeringen standaard.

Het Japanse merk biedt de nieuwe Yaris aan met drie motoren. De instapper, de 1.0 benzinemotor met 69 pk is dankzij de lage CO2-uitstoot van 110 g/km vrijgesteld van wegenbelasting en aanschafbelasting BPM. Toyota geeft voor deze krachtbron een verbruik op van 4,8 l/100 km (1 op 20,8). Meer vermogen biedt de 1.3 met z’n 99 paardenkrachten. Deze motor verbruikt 5,4 l/100 km (1 op 18,5) en is ook te verkrijgen in combinatie met een CVT-automaat. De enige diesel in het gezelschap is de 1.4 D-4D-F met 90 pk.

De Yaris komt in vier uitrustingsniveaus op de markt. Instapper Comfort heeft al standaard elektrisch bedienbare ramen voor, elektrisch bedienbare buitenspiegels, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, zeven airbags en een radio/CD-speler met MP3- en USB-aansluiting en zes speakers. Daarboven staat de Aspiration, die airconditioning, Bluetooth, een kleurenscherm, een parkeerhulpcamera en cruise control als belangrijkste toevoegingen heeft.

De sportieve Dynamic-uitvoering doet daar nog een schepje bovenop met z’n 16 inch lichtmetalen wielen, dakspoiler, smart entry-systeem, climate control en regensensor. De Executive is net als de Dynamic gebaseerd op de Aspiration maar meer gericht op luxe: half lederen bekleding, climate control, navigatiesysteem, panoramadak, privacy glass achter en een regen- en lichtsensor zijn dan standaard.

Dan de prijzen. De 1.0 Comfort staat voor 10.990 euro in de prijslijst. Voor 430 euro extra haal je de vijfdeursuitvoering in huis. De 1.3 moet minimaal 15.260 euro opbrengen. De vijfdeurs heeft nu een meerprijs van 500 euro, de automaat kost 1.000 euro meer. De 1.4 D-4D-F is er alleen als vijfdeurs en kost minimaal 16.990 euro. In oktober staat de Yaris in de showroom maar de orderboeken zijn nu al geopend.