De Tokyo Motorshow is los! Op dit overwegend Japanse feestje neemt Volkswagen de grootste surprise mee: de Cross Coupé.

Volkswagen geeft de Tokyo Motorshow een Duits tintje. En wat voor één. Het merk onthult er de Cross Coupé, die qua design en techniek een belangrijke voorbode is van toekomstige modellen.

De dynamisch ogende SUV – ‘de SUV van de toekomst’, zoals Volkswagen de Cross Coupé noemt op de persconferentie – laat de toekomstige familiegrille van Volkswagen zien. Om de conceptcar te kunnen plaatsen: hij valt qua formaat tussen de Golf en Tiguan in en daarmee heeft het merk opnieuw een niche in de markt gevonden.

Belangrijker dan het design is misschien wel de techniek. De Cross Coupé is namelijk een plug-in hybride. De aandrijflijn bestaat uit twee elektromotoren en een TSI benzinemotor. Die laatste drijft samen met een elektromotor de voorwielen aan, de andere elektromotor neemt de achterwielen voor z’n rekening. De cijfers liegen er niet om: een verbruik van 2,7 l/100 km (1 op 37), een CO2-uitstoot van 62 g/km en een 0-100 km/u acceleratietijd van 7 seconden.

Door alle aandacht die de Cross Coupé trekt – overigens vooral door Europese journalisten – staat de Passat Alltrack een beetje in de schaduw. Toch is deze ruige versie van de Passat een heuse wereldprimeur.