Zelfrijdende testauto Google

De zelfrijdende auto. Het lijkt iets uit de toekomst maar Google test al jaren met voertuigen die zelf sturen, remmen en versnellen. Het bedrijf meldt nu dat er al ruim 480.000 testkilometers op de openbare weg zijn afgelegd.

Google wil dat bestuurders hun tijd in de auto efficiënter kunnen besteden. Daarom test het bedrijf met zelfrijdende auto’s. In de Amerikaanse staat Nevada heeft Google al 482.000 kilometers (300.000 miles) met twaalf testvoertuigen afgelegd. Er hebben zich in deze kilometers geen ongelukken voorgedaan. De tests zijn uitgevoerd in veel verschillende verkeerssituaties.

Google meldt op haar officiële blog dat de zelfrijdende auto 'nog een lange weg heeft te gaan'. Zo weet de elektronica bijvoorbeeld niet goed om te gaan met besneeuwde wegen en tijdelijke verkeersborden, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. Ook bij ‘vele andere gevaarlijke verkeerssituaties’ kan de auto niet altijd juist handelen.

In de testauto’s is altijd een bestuurder aanwezig die kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Google gaat door met de ontwikkeling en heeft een nieuwe auto aan de vloot toegevoegd. De Lexus RX 450h moet de techniek gaan testen op onverhard terrein.