Over een aantal maanden is de elektrische Smart ForTwo voor consumenten te koop. Het accupakket kan naar wens worden gekocht, gehuurd, geleaset of gefinancierd.

De massaproductie van de Smart ForTwo Electric Drive is gestart. Tot voor kort werden de elektrisch aangedreven exemplaren apart van de Smarts op brandstof geproduceerd, maar nu lopen ze samen van de band in het Franse Hambach. Dat betekent ook dat de verkoop aan consumenten deze zomer start. Na Duitsland komen de Electric Drives in 30 andere landen, waaronder Nederland, in de showroom te staan.

Om een idee te geven hoeveel de Smart Electric Drive gaat kosten: in Duitsland wordt voor de coupé inclusief 19 procent btw maar exclusief accupakket een vanafprijs gevraagd van 18.910 euro. De batterijen kun je dan voor 65 euro per maand huren. Wil je de coupé inclusief accu’s kopen dan betaal je bij onze oosterburen 23.680 euro. De prijzen voor de cabriolet liggen ruim 3.000 euro hoger. Net als de accu komt de auto zelf in aanmerking voor koop, lease en financiering. Omdat de elektrische Smart ForTwo geen schadelijke gassen uitstoot zal hij in Nederland met diverse vrijstellingen voor milieuheffingen belasting worden beloond.

De ForTwo Electric Drive die in de showroom komt te staan betreft de derde generatie, die eind vorig jaar werd gepresenteerd. Die heeft een accupakket van 17,6 kWh waarmee de Smart in de stad tot maximaal 145 km kan rijden voordat hij aan de oplader moet worden geplugd. De maximum snelheid ligt op 125 km/u en de auto trekt vanuit stilstand in 4,8 seconden op tot 60 km/u.

Moederbedrijf Daimler heeft meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in de Franse productiefaciliteit. Alleen al de kosten voor de nieuwe spuiterij bedroegen ruim 50 miljoen. De poederlak is vervangen door een milieuvriendelijker, vloeibare lak. Daarmee kunnen klanten voortaan ook de tridion-veiligheidskooi bestellen in alle mogelijke kleuren. Ook andere productieprocessen zijn erop gericht zo duurzaam mogelijk te werken. In Hambach zijn sinds 1998 meer dan 1,3 miljoen Smarts ForTwo van de band gelopen. De fabriek is overigens ook al klaargemaakt voor het bouwen van de toekomstige opvolger van de ForTwo.