Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft vijftien nieuwe modellen tegen de muur gezet. Veertien van deze auto's halen de maximale score van vijf sterren.

Weinig verrassingen bij een serie nieuwe crashtests van EuroNCAP. Dat het met de botsveiligheid van nieuwe modellen wel goed zit wordt wederom bewezen. Veertien auto’s halen een mooie score van vijf sterren. Dat zijn: de Fiat 500L, de gefacelifte Ford Fiesta en de Ford Kuga, de Hyundai Santa Fe, de Mercedes-Benz A-Klasse, de Mitsubishi Outlander, de Opel Mokka, de Seats Leon en Toledo, de Skoda Rapid, de Subaru Forester, de nieuwe Range Rover, de Volvo V60 Plug-In Hybrid en de nieuwe Volkswagen Golf.

Van deze auto’s weet de Hyundai Santa Fe de hoogste score voor inzittendenveiligheid te halen, namelijk 96 procent. Kinderen zijn het beste af in de Seat Leon, die haalt een 92 procent score voor kindveiligheid. Als voetganger kun je – van deze vijftien auto’s - het beste worden aangereden door een Subaru Forester.

Dacia Lodgy crashtest

Er blijft nog een zwart schaap over. De Dacia Lodgy haalt namelijk slechts drie sterren en daarover is de crashtestorganisatie niet te spreken. “Dacia bezuinigt ook op veiligheid”, kopt het persbericht waarin de resultaten bekend worden gemaakt. Nu moet je dit enigszins nuanceren. De inzittendenveiligheid is namelijk met een score van 72 procent acceptabel maar de Dacia laat punten liggen op het gebied van voetgangersveiligheid. Ook zijn er weinig actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen aanwezig op de Lodgy en dat kost de Roemeense MPV eveneens veel punten.

Alle resultaten zijn in detail te bekijken op de website van EuroNCAP.