Mitsubishi is druk met research & development. Naast de twee conceptcars die het merk vanaf morgen toont in Genève onthult het in Bangkok een derde studiemodel, bestemd voor de wereldmarkt. 

Ruim 2 weken geleden kondigde Mitsubishi aan dat het op de autosalon van Genève twee conceptcars zal onthullen. De eerste foto's zijn al in klein formaat op internet te vinden. Om met de eerste drie hiernaast afgedrukte afbeeldingen te beginnen: de CA-MiEV ziet er een stuk aantrekkelijker uit dan de i-MiEV die in ons land rondrijdt. Het studiemodel is dan ook een slag groter, wat de verhoudingen beter in proportie brengt. 

Maar goed, het draait bij de CA-MiEV om de techniek. Toekomstige elektrische Mitsubishi-modellen zullen profiteren van de resultaten van dit studiemodel: een lager gewicht, betere aerodynamica, een efficiënter elektromotor en betere accu's dan bij de huidige i-MiEV. Het resultaat - een grotere actieradius - laat zich raden.

Mitsubishi GR-HEV Concept

De GR-HEV Concept, een enorme pick-up met hoog oplopend achterwerk, is hybride aangedreven. Bijzonder is dat de auto in eerste instantie het vermogen krijgt van twee elektromotoren en dat de dieselmotor bijspringt wanneer noodzakelijk. Meestal is dat andersom. De elektromotoren zijn rechtstreeks verbonden met het vernieuwde Super All Wheel Control, Mitsubishi's 4x4-systeem. Dankzij deze configuratie is de CO2-emissie van de conceptcar slechts 149 g/km, een lage emissie voor zo'n grote en zware pick-up.

Mitsubishi Motors Nederland kan nog niet bevestigen of de twee conceptcars in productie gaan zoals ze nu worden tentoongesteld. PR-medewerker Tamara Oostveen wijst er wel op dat de twee studiemodellen ontworpen zijn voor de Europese markt. Het is 'niet voor niets' dat ze morgen op de belangrijke Europese autoshow in Genève onthuld worden. Ga er maar vanuit dat we de techniek in ieder geval terug zullen zien, de exterieurontwerpen zijn nog de vraag.

Teaser Mitsubishi Concept G4

Bangkok International Motor Show

Oostveen kan evenmin bevestigen dat de compacte sedan, die eind maart als Concept G4 debuteert in het Thaise Bangkok, naar Nederland komt. In een internationaal persbericht geeft Mitsubishi Motors aan dat het uiteindelijke model wereldwijd geïntroduceerd wordt maar 'er zijn vooralsnog geen concrete plannen voor het Europese continent', aldus de PR-medewerker.

De conceptcar, waarvan slechts een teaser is vrijgegeven, vertegenwoordigt Mitsubishi's nieuwe generatie compacte sedans. De autobouwer zet vooral in op zuiniger brandstofverbruik, onder meer door een lager gewicht. Een lichtgewicht, compacte 1.2 Mivec-motor wordt gecombineerd met een Continu Variabele Transmissie. Hoogwaardig staal moet zorgen voor een verbeterde veiligheid.