Mercedes-Benz heeft de nieuwe S-Klasse dan eindelijk officieel onthuld. Hoewel veel informatie al van te voren bekend was hebben we een hele berg met ins en outs van het nieuwe vlaggenschip van Mercedes, inclusief de prijzen.

Mercedes-Benz heeft zichzelf als doel gesteld om van de nieuwe S-Klasse de beste auto ter wereld te maken. De slogan van het merk ‘Das Beste oder Nichts’ slaat dan ook vooral op deze auto. Of dat gelukt is moet later blijken maar dat de S-Klasse op veel gebieden nieuwe maatstaven gaat zetten is zeker.

Mercedes gaat de S-Klasse zoals eerder aangekondigd in eerste instantie leveren met drie motoren: de S400 Hybrid, de S500 en de S350 Bluetec diesel. Meer informatie over de specificaties van die motoren konden we al eerder melden. Maar er is meer. Mercedes kondigt namelijk ook de dieselhybride S300 Hybrid aan, waarbij de 2.1 dieselmotor de basis vormt. De CO2-uitstoot van 115 g/km is bijzonder laag voor zo’n grote limousine. De prestaties zijn evengoed S-Klasse waardig: 0 tot 100 km/u in 7,6 seconden en een topsnelheid van 240 km/u. Later verschijnt er ook een S500 Plug-in Hybrid, Mercedes-Benz belooft een brandstofverbruik dat onder de 4,0 l/100 km ligt (1 op 25).

Stijfheid

De torsiestijfheid in relatie tot het gewicht en de afmetingen is met 50 procent toegenomen. Mercedes-Benz zegt dat de S-Klasse de stijfste auto in zijn klasse is. De buitenzijde is geheel uit aluminium vervaardigd. De afmetingen zijn iets toegenomen, de binnenruimte dus – zoals we al eerder meldden.

Op de S500 biedt Mercedes-Benz een bijzondere optie aan: Road Surface Scan. Camera’s detecteren oneffenheden in de weg en sturen een signaal naar het actieve onderstel Magic Body Control om de auto ‘in te stellen’ op de nieuwe wegdeksituatie. De nieuwe S-Klasse wordt standaard voorzien van actieve demping en luchtvering. Ook een zijwindassistent is standaard, lang leve de veiligheid.

Veiligheid

Over veiligheid gesproken. De nieuwe S-Klasse is helemaal volgehangen met veiligheidssystemen. We lichten de nieuwtjes voor je uit. De top-Mercedes herkent voetgangers en kan tot 50 km/u automatisch remmen bij een dreigende aanrijding. Nieuw is het systeem dat achteropkomend verkeer automatisch waarschuwt en andere systemen voorbereidt op een eventuele aanrijding van achteren. De S-Klasse heeft achterin een gordelslotbrenger, die heen en weer beweegt tijdens het rijden en zo de spanning van de gordel gelijkmatig over het lichaam verdeelt. Die gordel heeft nóg een noviteit: de gordelairbag. En speciaal voor de ligstand van de comfortstoel achterin is er de kussenairbag, die voorkomt dat de persoon die ligt naar voren ‘doorschiet’.

De S-Klasse heeft daarnaast diverse nieuwe, actieve veiligheidssystemen. Zo kan de S-Klasse nu deels autonoom zijn voorligger in de file volgen, inclusief stuuracties. De ‘actieve spoorassistent’ kan nu op tweebaanswegen bijremmen aan de linkerkant, om te voorkomen dat de auto op de verkeerde weghelft belandt. De nachtzichtassistent is uitgebreid met warmtecamera, voor een nog beter zicht.

One shot

In het interieur is heel veel luxe te vinden. Er bevinden zich twee schermen in het dashboard, beide met een diagonaal van 30,7 centimeter. Nieuw is de ‘one shot’ spraakbediening, waarbij je bijvoorbeeld in een keer het hele bestemmingsadres kunt inspreken. Je kan het in S-Klasse zo gek maken als je wilt. Wat dacht je van elektrische verwarming in de armsteun, een uitgebreid parfumeringssysteem, energizing massagefunctie met veertien verwarmbare en opblaasbare kussentjes, draaibare ventilatoren in de stoelen voor een snellere koeling en een executive stoel achterin met een rugleuning die tot 43,5 graden achterover te kantelen is?

De S-Klasse is ook de eerste auto waarin geen gloeilamp meer te vinden is. De top-Mercedes is uitgerust met 500 leds, waarvan 300 in het interieur.  

Dan rest ons nog de prijzen te noemen. De vanafprijs voor de S350 Bluetec – de enige dieseluitvoering – bedraagt 94.650 euro. De overige prijzen vind je hieronder. De nieuwe S-Klasse staat dit najaar in de showrooms.

Prijzen Mercedes-Benz S-Klasse
Benzine
S400 Hybrid 95.950 euro
S400 Hybrid Lang 101.950 euro
S500 123.950 euro
S500 Lang 126.950 euro
Diesel
S350 Bluetec 94.650 euro
S350 Bluetec Lang   100.950 euro