Mercedes-Benz heeft een navigatiesysteem ontwikkeld dat gebruikmaakt van Google Glass. Het zal te koop worden aangeboden zodra het Glass op de markt komt.

Mercedes-Benz bevestigt in een gesprek met vakblad Automotive New Europe dat het een Google Glass-toepassing heeft ontwikkeld. Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril die momenteel nog doorontwikkeld wordt bij internetconcern Google. Het hulpmiddel is nog niet commercieel verkrijgbaar maar de Amerikaanse R&D-afdeling van autobouwer Mercedes is een van de gelukkige partijen die er al mee aan de slag mocht gaan.

Dat heeft geleid tot een navigatiesysteem dat de te volgen route op een van de lenzen projecteert. Zo krijgt de brildragende automobilist de visuele informatie in zijn of haar gezichtsveld te zien zonder dat de blik moet worden afwend naar een scherm op het dashboard. De toepassing wordt met gesproken instructies bediend. 

Johann Jungwirth, CEO van Mercedes R&D in Noord-Amerika, bevestigt dat het automerk de applicatie aanbiedt zodra Google Glass door de internetonderneming wordt vrijgegeven voor commercieel gebruik. Naar verwachting gebeurt dit in de loop van volgend jaar. Jungwirth voegt toe dat Mercedes-Benz het uiteindelijk mogelijk wil maken dat alle digitale informatie die autorijders kunnen opvragen via hun smartphone, tablet, usb-sticks en andere media beschikbaar zal zijn in hun auto's. 

Google-oprichter Sergey Brin met Google Glass

Veiligheid

Tot op heden was alleen een Google Glass-app van Tesla bekend. Met 'Glass Tesla' kunnen (op afstand) functies van de auto worden bediend, zoals het openen en op slot doen van de portieren, de binnentemperatuur regelen, de batterijen opladen maar ook gebruikmaken van het navigatiesysteem. 

In Groot-Brittannië wordt al enige discussie gevoerd of het dragen van Google Glass bijdraagt tot veiliger rijden of dat het er juist onveiliger door wordt. De vele infotainment-apps die straks beschikbaar komen kunnen afleiden van het autorijden. Denk aan het bekijken van een Youtube-filmpje. Het Britse ministerie van Transport overweegt zelfs een verbod van Glass tijdens het rijden.