Dit weekend is de eerste vliegende auto voor de consumentenmarkt gepresenteerd. Het is nog wachten op de luchtvaartlicentie, daarna kun je met de Aeromobil 3.0 files vliegend ontwijken.

"De vliegende auto wordt in de toekomst de norm, vooral voor forenzen en reizigers die middellange afstanden afleggen", zo zegt een van de oprichters van het Slowaakse bedrijf Aeromobil. Sinds 1990 ontwikkeling van een vliegende auto en nu lijkt het er dan eindelijk van te komen. Het nieuwe prototype, Aeromobil 3.0, bevindt zich (nu nog als 'Ultra-Lite') in de testfase. Na het behalen van de officiële luchtvaarlicentie zou het voertuig klaar zijn om in productie en in de verkoop genomen te worden. 

Met een lengte van 6 meter precies en een breedte van 2,24 meter past de Aeromobil net op de weg. Het achterwielaangedreven wegvoertuig maakt gebruik van een vliegtuigmotor, de Rotax 912, waarmee een topsnelheid van 160 km/u gehaald kan worden. De tweezitter kan 875 km ver rijden - verbruik: 8 l/100 km - voordat er getankt moet worden. Het mobiel rijdt gewoon op Euro95-benzine.

De vliegende auto wordt in de toekomst de norm op de middellange afstand

De vleugeldeuren van de Aeromobil 3.0 zijn niet, zoals bij supercars, voor de sier aanwezig maar kunnen tot echte vliegtuigvleugels uitgeklapt worden. Ze hebben dan een spanwijdte van 8,32 meter. Bij 130 km/u gaat de auto de lucht in, hiervoor is een aanloop van zo'n 200 tot 250 meter nodig. Daarvoor kan een vertrekbaan gebruikt worden, een autoweg maar ook een weiland of ander off-road terrein. Vliegend haalt de Aeromobil een snelheid van 60 tot 200 km/u, waarbij het brandstofverbruik op 15 l/uur ligt. Het vliegbereik bedraagt maximaal 700 km. 

Tijdens de demonstratie in Wenen - te zien op de video hieronder - is nog geen aanschafprijs genoemd. Gezien de enorme ontwikkelingstijd zal die niet gering zijn, vanuit autoconsumenten gezien tenminste. In vergelijking met een sportvliegtuigje ligt dat anders. Je hebt naast je rijbewijs ook nog een pilotenlicentie nodig om de Aeromobil 3.0 te mogen vliegen.