BMW grijpt de CES elektronicabeurs in Las Vegas aan om zijn nieuwtjes snufjes te tonen. Onder meer op het gebied van verlichting, infotainment, oplaadtechniek en veiligheid pakt het merk uit.

De CES elektronicabeurs is Las Vegas is allang niet meer voorbehouden aan televisie en smartphonemerken. BMW toont zijn nieuwste autosnufjes. Zo heeft het merk een M4 uitgerust met de nieuwste generatie laserverlichting, die tot 600 meter ver kan schijnen. Voor- en tegenliggers worden automatisch uit de lichtbundels gehouden. Dynamic Light Spot detecteert voetgangers en dieren en waarschuwt de bestuurder door te knipperen met het licht. De achterlichten van de M4 zijn voorzien van Organic Light met ultradunne semi-geleiders, waardoor er gedetailleerde vormen gemaakt kunnen worden. Organic Light wordt binnen 15 maanden toegepast op productiemodellen.

BMW toont in Las Vegas een systeem dat aanrijdingen rondom kan voorkomen, en niet alleen aan de voorkant. Dat is bijvoorbeeld handig in krappe parkeergarages. Nog handiger is natuurlijk als de auto volledig automatisch een plekje zoekt en daar parkeert. Dit systeem deed BMW vorige maand al uit de doeken. Voor de kortere termijn komt BMW met een parkeerapp, die aangeeft waar er beschikbare plekken zijn.

BMW presenteert in Las Vegas ook zijn nieuwste generatie navigatiesystemen, die automatisch kaartupdates kunnen downloaden. Het scherm in de auto is binnenkort ook als touchscreen te gebruiken en met handgebaren te bedienen, in plaats van alleen met de iDrive-knop op de middentunnel. Een andere nieuwe functie is Touch Command, waarbij passagiers geselecteerde functies in de auto kunnen bedienen met een tablet.

Interactieve autosleutel

Voor BMW i3 komt BMW binnenkort met inductieladen, oftewel draadloos opladen via een spoel die in de garagevloer is ingebouwd. Onder de auto wordt ook zo’n spoel aangebracht, waardoor de bestuurder de i3 alleen nog maar boven de ‘lader’ hoeft te parkeren. Het opladen gaat in zo’n 2 uur, net zo snel als met een stekker.

Laatste nieuwtje is een contactsleutel met kleurenscherm, waarop actuele informatie over de auto kan worden weergegeven. Zo kan je op afstand zien of de ramen nog openstaan of wat de status is van de batterijen.

Niet alle techniek is al rijp voor productie. BMW zal later pas aankondigen wanneer en welke techniek wordt toegepast in productiemodellen.