Veiligheidsinstituut EuroNCAP heeft bekendgemaakt welke auto's in de crashtests van vorig jaar de hoogste ogen hebben gegooid. Bij kleinere auto's kost het ontbreken van preventieve veiligheidsvoorzieningen wel eens punten.

In 2014 voerde EuroNCAP botsproeven uit met ruim veertig auto's. Per klasse heeft het instituut nu vastgesteld welke modellen daarbij de meeste punten vergaarden. In de tabel hieronder vind je de topscoorders, inclusief de behaalde percentages op de vier onderdelen volwassenenveiligheid, kinderveiligheid, voetgangersveiligheid en veiligheidsassistentiesystemen.

De eisen voor veiligheidsvoorzieningen waren in 2014 strenger dan in het jaar ervoor. Er wordt nu ook gekeken naar de aanwezigheid van Autonomous Emergency Braking (EAB), waarmee botsingen vóór de auto voorkomen moeten worden. Verder telt mee over welke assistentiesystemen de bestuurder beschikt om veilig te kunnen rijden en een ongeval te voorkomen. 

Topscoorders EuroNCAP-crashtests 2014
Model Klasse Volwassenen Kinderen Voetgangers Assistentie
Mercedes-Benz C-Klasse grote middenklasser 92% 84% 77% 70%
Nissan Qashqai kleine middenklasser 88% 83% 69% 79%
Volkswagen Golf Sportsvan compacte MPV 87% 85% 62% 73%
Land Rover Discovery Sport compacte SUV 93% 83% 69% 82%
Skoda Fabia compacte auto 81% 81% 69% 69%

 

Bij de grote autoklassen leverden deze nieuwe vereisten geen problemen op. Alle grotere middenklassers (plus de grote SUV Kia Sorento en 'directieauto' Tesla Model S) scoorden voldoende op het onderdeel veiligheidsassistentie. Hooguit de Ford Mondeo zat met 66 procent aan de lage kant. 

Skoda Fabia hatchback

In de kleine segmenten daarentegen - uitgezonderd de compacte SUV's - is het eerder uitzondering dan regel dat auto's voldoen aan de nieuwe eisen. Wanneer de concurrentie op prijs groot is, valt het voor de fabrikanten niet mee om de auto uit te rusten met geavanceerde veiligheidssystemen.

De Skoda Fabia is de enige geteste auto uit het compacte segment die op dit onderdeel een voldoende behaalde, en mede daardoor de enige compacte auto met vijf sterren. Hetzelfde geldt voor de Volkswagen Golf Sportsvan in de klasse van compacte MPV's. Het zijn deze segmenten waarin totaalscores van slechts drie sterren verworven worden. Zie de uitgebreide lijst met resultaten op de EuroNCAP-website.