In München is vanavond de geheel nieuwe BMW 7 Serie gepresenteerd. Sinds het topmodel uit de Beierse stal in 1977 voor het eerst verscheen is dit de zesde generatie. BMW heeft vooral ingezet op het vergroten van het lange afstands comfort.

Op het eerste gezicht is het design vooral een evolutie van de bestaande 7 Serie. Hoofdontwerper Adrian van Hooydonk geeft aan dat de 'moderne luxe die de verwachtingen van onze klanten moet overstijgen' dan ook vooral gelegen is in 'de meest geavanceerde technologieën en een extreme aandacht voor details'. 

Techniek

De toepassing van een koolstofvezel structuur ('carbon core') is, in combinatie met andere lichtgewicht materialen als aluminium en CFRP (kunststof versterkt met carbon), ervoor verantwoordelijk dat de nieuwe 7 wel 130 kg lichter is. Voor het eerst zal de 7 Serie als plug-in hybride verschijnen. De CO2-uitstoot van 49 g/km maakt de betreffende uitvoering 740e, bij levering vanaf 2016, geschikt voor 15 procent bijtelling in het zakelijke segment.

De meest geavanceerde technologieën en een extreme aandacht voor details

De plug-in heeft in het vooronder een viercilinder benzinemotor plus elektromotor. Samen genereren zij 326 pk vermogen. BMW zal daarnaast uitvoeringen aanbieden met een herziene V8 en zes-in-lijn motoren. Ook de 8-traps Steptronic automaat is verbeterd. 

Integral Active Steering is voortaan leverbaar in combinatie met xDrive-vierwielaandrijving en het Executive Drive Pro-systeem. Verder biedt BMW de 7-rijders meer mogelijkheden om hun auto zelf in te stellen.

Comfort, luxe en gemak

Voor mensen die liever achterin gereden worden bieden de modellen 750Li xDrive, 740Li, 730Ld en de laatste met xDrive de optie Executive Lounge. Deze voorziet het achterste deel van de cabine van 90 mm extra voetruimte en allerhande luxe snufjes. Denk aan 4-zone climate control, elektrisch bedienbare comfortstoelen met massagefunctie, entertainment en een verwijderbare 7 inch tablet.

BMW heeft veel aandacht besteed aan het licht in de auto. De 7 Serie met lange wielbasis zal te bestellen zijn met een Sky Lounge-panoramadak van glas. Maar er is ook ambianceverlichting, zoals het Welcome Light Carpet voor het in- en uitstappen. De koplampen zijn full-led, maar kunnen ook als Laserlight komen. Dit fel witte licht kan tot 600 meter vóór de auto verlichten en schittert niet.

BMW 7 Serie 2015

Het Driving Assistant Plus-systeem is uitgebreid met de veiligheidssystemen Steering and Land Control Assistant, Lane Keeping Assistant met actieve bescherming tegen zijwaartse botsingen, Rear Collision Prevention en Crossing Traffic-waarschuwingsfuncties. Verder kan de auto voor- of achterwaarts worden ingeparkeerd zonder dat je er zelf in zit.

Op het display, tenslotte, kun je nu een 3D- of panorama Side View zien. Het iDrive-systeem kan, behalve met de Controller, voortaan bediend worden met het touchscreen of met Gesture Control. Voor dat laatste gebruik je simpele, intuïtieve handbewegingen die door een sensor worden waargenomen. Prijzen volgen later. De productie is reeds gestart.