Testopstelling Columbia University

Waterstof of elektriciteit is de toekomst? Als het aan onderzoekers in New York ligt worden auto’s in de toekomst aangedreven door het krimpen en opzwellen van bacteriesporen.

Onderzoekers van de Columbia Universiteit in New York zijn erin geslaagd om een miniatuurauto te laten rijden doordat sporen van bacteriën uitzetten en krimpen. De onderzoekers hopen dat deze uitvinding in de verre toekomst voor de aandrijving van echte auto’s kan zorgen.

De sporen van bacteriën zwellen op en krimpen, afhankelijk van de luchtvochtigheid. De testopstelling van de universiteit bestaat uit een rad met een open een dicht gedeelte, waarin respectievelijk vochtige en droge lucht zit. Op het rad zijn bacteriesporen aangebracht, die uitzetten en krimpen door de wisselende luchtvochtigheid en zo het rad in beweging zetten. Door het rad te koppelen aan de as van het testvoertuigje komt deze in beweging. Een auto die rijdt op bacteriën dus.

De ontwikkeling bevindt zich nog in een zeer pril stadium en er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen. Toch geloven de onderzoekers erin dat ze in de toekomst auto’s kunnen laten rijden op bacteriën. Dat zal dan wel de verre toekomst zijn.