BMW stapt in de toekomst over naar aanraakschermen. Het huidige systeem met een druk-draaiknop wordt daarnaast verder ontwikkeld.

BMW is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie infotainmentsystemen. Het merk zal in de toekomst overstappen op aanraakschermen. Nu hebben alle BMW’s nog de voor BMW-rijders bekende iDrive druk-draaiknop (foto 2). Die blijft voorlopig nog wel bestaan en wordt doorontwikkeld tot een multifunctioneel ‘wiel’, dat alle kanten op kan draaien. Op termijn verdwijnt de iDrive helemaal. Spraak- bewegings- en aanraakbediening is de toekomst. BMW liet daarvan eerder dit jaar al een voorproefje zien op de CES elektronicabeurs in Las Vegas (foto 1)

BMW-ontwerper Adrian van Hooydonk zegt tegen Autocar: “Een touchscreen is een groot oppervlak en daar houden designers niet van. Gelukkig komen de flexibele schermen eraan, we gaan hier flink op inzetten. Een naadloze samenvloeiing tussen beeldscherm en vorm, dat zou ideaal zijn.”

Van Hooydonk sluit uit dat BMW net zoals Tesla een enorme ‘iPad’ in het dashboard krijgt. Een andere belangrijke toevoeging, die steeds grotere proporties zal aannemen, is een head-up-display – op de voorruit geprojecteerde informatie. Deze techniek zorgt juist voor nieuwe ontwerpmogelijkheden.