Kandidaten Auto van het Jaar 2015

Dit jaar dingen meer auto’s dan ooit mee naar de titel Auto van het Jaar. Dat komt omdat de regels zijn veranderd, zodat innovatieve auto’s meer kans hebben om mee te kunnen doen.

De definitieve lijst van kanshebbers op de titel Auto van het Jaar 2015 is vastgesteld. Aan de eerder bekend gemaakte kanshebbers is de Mini Clubman nog toegevoegd. Op de lijst staan meer kandidaten dan ooit, omdat de eis van het minimaal te verwachten verkoopvolume van 5.000 stuks is komen te vervallen. Daardoor kunnen niet alleen exotische modellen zoals de Ferrari 488 GTB en de Audi R8 deelnemen, maar ook innovatieve auto’s zoals de waterstofauto Toyota Mirai.

Vooral om die laatste was het de organisatie te doen, hoewel nog niet zeker is of die auto echt kan meedoen voor de eindprijs. Een andere eis is namelijk dat het model binnenkort in minimaal vijf Europese landen te koop moet zijn. Toyota rolt de waterstofauto pas uit in een land als de infrastructuur geschikt bevonden is. Aan Nederland gaat de Mirai bijvoorbeeld in eerste instantie voorbij.

De juryleden hebben tijdens de jaarlijkse Tannis-test, in het noorden van Denemarken, inmiddels aan de meeste auto’s kunnen proeven. Op basis van die bevindingen wordt er een shortlist met finalekandidaten samengesteld, bestaande uit zeven auto’s. Die gaan dan strijden om de uiteindelijke titel, de winnaar wordt op 29 februari bekend gemaakt.