Autoverkoop

Na analyse concluderem Bovag en Rai Vereniging dat het aantal nieuw te verkopen auto's dit jaar groeit en hoger zal uitvallen dan in 2014. Als het consumentenvertrouwen blijft toenemen zouden ook volgend jaar meer nieuwe auto's afgezet kunnen worden.

In de eerste helft van 2015 was de gemiddelde stijging van het aantal nieuw geregistreerde personenauto's, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, nog beperkt. Sinds juni nemen de verkopen echter lekker toe. Dat heeft geleid tot een nieuwe prognose van het aantal te verkopen auto's dit jaar door de branche-organisaties. Bovag en Rai Vereniging hebben, na analyse en externe toetsing, het verwachte aantal nieuwverkopen bijgesteld van 400.000 stuks naar 415.000. 

Zij hebben hiervoor twee oorzaken aangeduid. Als eerste zijn de nieuwe belastingregels, die januari 2016 en 2017 ingaan, van grote invloed op de bijtelling voor zakelijke rijders. Deze groep bestelt nu massaal leaseauto's die nog dit jaar geregistreerd kunnen worden, zodat nog over de gehele looptijd van lage bijtelling kan worden geprofiteerd.

Autoverkopen 2016

Dat heeft wel een negatief gevolg voor volgend jaar. De prognose voor 2016 is dan ook dat de personenwagenverkoop alsnog daalt naar 400.000 exemplaren. Toch stellen de branche-organisaties dat ook voor dit getal een bijstelling naar boven toe mogelijk is, en wel door de tweede oorzaak van de huidige toenemende verkopen.

Dat is namelijk het groeiende consumentenvertrouwen. Particulieren kopen niet alleen weer meer auto's, bij hen neemt ook de belangstelling toe voor nieuwe autofinancieringsvormen zoals private lease. Net als op de huizenmarkt zouden consumenten zomaar weer de autoverkopen kunnen gaan versnellen, zo hopen Rai Vereniging en Bovag.