Het Zwitserse bedrijf Rinspeed geeft zijn kijk op toekomstige mobiliteit in stedelijke gebieden met de Oasis Concept. Deze multifunctionele stadsauto is zelfs voorzien van een kleine tuin.

Rinspeed presenteert elk jaar een studiemodel waarmee het bedrijf zijn toekomstvisie op mobiliteit weergeeft. Op de CES elektronicabeurs in Las Vegas, die in januari wordt gehouden, onthult het merk de Oasis Concept. Dit is volgens Rinspeed de (zelfrijdende) stadsauto van de toekomst.

Volgens Rinspeed kun je de Oasis zien als het hippe vriendje van R2D2 uit Star Wars. De Oasis kan net als het filmfiguur om zijn eigen as draaien, wat de auto zeer wendbaar maakt. Het Zwitserse bedrijf wil met het ontwerp laten zien dat zelfrijdende auto’s ook leuk kunnen zijn en niet alleen functioneel, zoals de conceptauto die Google een aantal jaar geleden liet zien.

De Oasis biedt plaats aan twee personen, die de beschikking hebben over comfortabele stoelen in een huiskamerachtige omgeving. Uiteraard beschikt het studiemodel over een groot beeldscherm, maar ook de voorruit kan dienen als projectiescherm. Maar je kunt ook naar het grasveldje gaan staren dat bovenop het dashboard is aangebracht, als een soort mini-stadstuin.

Het multifunctionele stuur dient desgewenst als tafel en de auto als geheel kan multifunctioneel worden ingezet. ’s Ochtends en ’s middags voor woon-werk-verkeer, daar tussenin als pakjeskoerier en in de avond als pizzabezorger, door het verwarmde vak achterin.