Mijn Autokopen.nl

Expositie 'Dinky Toys'

Met ruilbeurzen en demonstratiedagen

Evenement Let op: dit evenement heeft al plaatsgevonden

Na de Tweede Wereldoorlog was er gebrek aan alles. Toch zal menige babyboomer zich de gelukzalige momenten herinneren van het spelen met Dinky Toys. Museum De Koperen Knop exposeert deze en andere miniatuurauto's, en organiseert er ruilbeurzen en demonstraties omheen. 

In de jaren '50 van de vorige eeuw waren Dinky Toys een begrip. De metalen miniatuurautootjes dateren echter al van vóór de oorlog. In 1935 bracht de Meccano-fabriek voor het eerst pakketten uit met zes modellen die Dinky Toys genoemd werden. Het ging om speelgoedauto's van luxe merken zoals Rolls-Royce, Chrysler en Daimler. 

Toen na de Tweede Wereldoorlog de productie werd opgepakt waren de eerste Dinky Toys die verschenen de Jeeps, die bekend waren geworden van de geallieerde bevrijders. Tijdens de Dinky Toys-hoogtijdagen, in de jaren '50, lagen de schitterende - echte - Amerikaanse auto's van Plymouth, Studebaker en Chrysler aan de basis van de miniatuuruitgaven. Maar de Britse producent bouwde natuurlijk ook de nodige nationale modellen (Austin Healey, Triumph, MG, Aston Martin) op schaal na. 

In totaal verschenen ruim 1.300 modellen in zink-aluminium. Behalve personenauto's bracht Mecanoo ook trucks, vliegtuigen en schepen uit als Dinky Toys. De door het bedrijf gehanteerde schaal van 1 op 43 werd het standaardformaat voor alle miniatuurauto's. In de jaren '70 werd de concurrentie te groot en ging de fabrikant failliet. Later werden nog wel Dinky Toys geproduceerd door Matchbox en tegenwoordig door speelgoedfabrikant Mattel. 

Dinky Toys trucks

Expositie en andere activiteiten

Het historisch-cultureel centrum van de Alblasserwaard, museum De Koperen Knop, brengt een selectie fraaie Dinky Toys bijeen. Deze wordt aangevuld met miniatuurauto's van andere grote merken, zoals Corgi Toys, Tekno en Matchbox. Achtergrondmateriaal, waaronder afbeeldingen, informatie en lectuur, geeft uitleg aan de verzameling. 

Op de zaterdagen 28 maart en 2 mei 2015 zijn er bovendien Dinky Toys ruilbeurzen. Iedereen kan dan miniatuurmodellen kopen, verkopen of ruilen. Er kunnen tevens onderdelen voor de autootjes worden aangeboden of verkregen. Op een aantal andere data - vraag dit na bij het museum - zullen Dinky Toys-verzamelaars aanwezig zijn in het museum. Zij demonstreren dan hoe ze de oude modellen restaureren of in betere staat brengen. 

Wanneer:
7 maart tot en met 16 mei 2015
Openingstijden:
dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur
zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Plaats:
museum De Koperen Knop
Binnendams 6
3373 AD Hardinxveld-Giessendam
Nederland
Prijs:
€ 4,00 (korting kinderen, groepen, donateurs en houders van een CJP- of museumjaarkaart)
Meer informatie:
www.koperenknop.nl/

Nu op voorraad

Tags: expositie