Mijn Autokopen.nl

Daf Museumdagen 2016

Daf in de jaren '60 van de vorige eeuw

Evenement Let op: dit evenement heeft al plaatsgevonden

In de jaren '60 kwamen de eerste Daf-personenauto's op de markt. De Daf Museumdagen 2016 staan in het teken van deze opwindende tijd. Er is ook een openluchtexpo.

Op de AutoRai in 1958 onthulde vrachtwagenbouwer Daf (Van Doorne's Automobielfabriek uit Eindhoven) voor het eerst een personenauto. De naam Daf 600 verwijst naar de 590 cc inhoud van de zelf ontwikkelde boxermotor, een tweecilinder viertakt. De grote innovatie van de compacte auto was de traploos schakelbare Variomatic die al snel de bijnaam 'Het Pientere Pookje' kreeg. Er werden direct vierduizend bestellingen geplaatst. 

2 jaar na de productiestart in '59 werd de 600 opgevolgd door de Daf 750, met een 746 cc viertakt luchtgekoelde boxer, die net wat betere prestaties leverde. Daarvan verschenen in de loop der jaren varianten als een pick-up, stationwagon en bestelwagen. De luxe uitvoering kreeg de modelnaam Daffodil.

Overigens was ook de Daf 600 nog tot halverwege de jaren '70 in productie, vanaf 1968 met een ruimere 'B-body' (de 'Daf 44'). De topsnelheid van 90 km/u kon men lagen verlagen tot 25 km/u, zodat het Dafje ook zonder rijbewijs gereden kon worden. Uiteindelijk zijn meer dan achthonderdduizend personenauto's de Daf-fabriek uitgereden.

De Museumdagen

De Daf Museumdagen, in het weekend van 1 en 2 oktober 2016, staan dit jaar in het teken van de jaren '60. Behalve bovengenoemde personenauto's komen de vele vrachtauto's uit die tijd aan bod, net als de motoren en chassis die toen nieuw waren. De tijdsgeest komt extra dichtbij omdat ook een verzameling brommers (van Puch, Zündapp, Kreidler, Tomos enzovoort) uit de jaren '60 te zien zullen zijn. 

Daf Museumdagen 2016

Om alle showvoertuigen de ruimte te geven vindt een deel van de expositie plaats bij het Daf Trucks-hoofdkantoor aan de Hugo van der Goeslaan 1 in Eindhoven. Tussen dit terrein en het Daf Museum pendelen gratis historische Daf-bussen heen en weer. 

In het museum zie je recent gerestaureerde voertuigen en een speciaal ingerichte markt met documentatie, brochures en modellen. Deze dag kun je tevens terecht voor vragen over het doe-het-zelf Trucknasium onderwijsprogramma voor middelbare scholieren. 

Tot slot is de vaste collectie te zien, bestaande uit ongeveer honderdtwintig Daf-voertuigen sinds 1928. Daaronder zijn prototypes van personenauto's die nooit in productie gegaan zijn. De motorengallerij geeft een goed beeld van de ontwikkeling van krachtbronnen door de tijd heen. Leuk is verder de replica van het kantoor van de gebroeders Van Doorne. Afsluitend pendel je weer in stijl terug in een Daf-bus.

Wanneer:
1 en 2 oktober 2016
Openingstijden:
van 10.00 tot 17.00 uur
Plaats:
Daf Museum
Tongelresestraat 27
5613 DA Eindhoven
Nederland
Prijs:
€ 6,00 Kinderen van 5 tot 15 jaar € 3,00; studenten en 65+ € 5,00
Meer informatie:
www.dafmuseum.nl/

Nu op voorraad

Tags: oldtimers expositie daf