Mijn Autokopen.nl

Betaalbare trekauto’s voor een kleine aanhanger

Compacte gezinsauto’s nieuw voor nog geen 20.000 euro

De nieuwe auto die je wilt aanschaffen is in eerste instantie bedoeld voor je gezin en het werk. Maar af en toe wil je er een lichte aanhanger of kleine caravan achter kunnen hangen. We hebben zes auto’s voor je uitgekozen die nieuw betaalbaar zijn – onder de 20.000 euro – en een geremd trekgewicht van 1.000 kg mee kunnen torsen, soms zelfs tot 1.250 kg.

Voor de meeste nieuwe caravantrekkers en trekauto’s moet je flink wat geld meenemen. Over het algemeen geldt immers dat hoe zwaarder de aandrijflijn is, des te hoger de aanschafprijs van de auto. Toch zijn er al compacte auto’s onder de 20.000 euro nieuw aan te schaffen – en tweedehands nog goedkoper – waarachter je een aanhanger kunt hangen met een trekgewicht van 1.000 tot 1.250 kg. Het zal vaak gaan om een aanhanger met een enkele as, open of soms gesloten, met een lengte van 2 meter. Of om een kleine, licht beladen caravan of vouwwagen. Let er wel op dat de aanhanger inclusief bagage nooit zwaarder beladen mag zijn dan het leeggewicht van de auto! Bij de meeste van deze modellen ligt de lege voertuigmassa net boven de 1.000 kg. Twijfel je, kijk dan in onze Autogids naar trekauto’s met een hoger geremd gewicht.

1Nissan Micra

Als trekauto heeft de Nissan Micra twee sterke punten. Ten eerste kun je achter álle nieuwe uitvoeringen een aanhangwagen of kleine caravan meenemen. Ook achter het instapmodel van 19.390 euro. Ten tweede kun je alle uitvoeringen tot wel 1.200 kg gewicht (de aanhanger inclusief lading) belasten. Officieel dan, want houd er rekening mee dat het leeggewicht van de auto – afhankelijk van de motorisering – lager kan liggen. Op dit moment zijn alle Micra-uitvoeringen voorzien van de IG-T-benzinemotor, een driecilinder turbomotor met een liter inhoud, die tot 100 pk vermogen kan leveren. Standaard combineer je deze met een handmatig te schakelen vijfbak. De modellen met CVT-automaat (Continu Variabele Transmissie) kunnen echter evenveel trekken als die met hankbak. De huidige generatie van de vijfdeurs hatchback is op een haar na 4 meter lang. Als je een occasion als trekauto in wilt zetten kies dan voor een Micra van de huidige generatie, die sinds 2017 wordt gebouwd. Ook de daarin eerder toegepaste 0,9 liter IG-T-motor van 90 pk is in staat tot 1.200 kg geremd gewicht te trekken. Je betaalt er zo’n 10.000 tot 15.000 euro voor.

Hier vind je een nieuwe Nissan Micra of bekijk het aanbod Nissan Micra occasions.

2Hyundai i20

Met de 100 pk sterke 1.0 T-GDi benzinemotor in het vooronder kun je tot 1.000 kg achter de trekhaak van de Hyundai i20 hangen. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor het handgeschakelde model of voor de i20 voorzien van DCT-automaat met dubbele koppeling. Wel heeft het invloed op de prijs: met handbak bestel je de vijfdeurs gezinsauto nieuw al vanaf 16.995 euro, met DCT vanaf 21.195 euro. Tussen occasions van de eerste generatie i20 (bouwjaar 2008 tot en met 2014) zitten weinig exemplaren waarmee je een caravan of aanhanger kunt trekken. Gebruikte i20-modellen van de huidige generatie vind je vast wel. Voor de trekmodellen betaal je tussen de 12.500 en 20.000 euro, afhankelijk van de motorisering en uitrusting. Overigens verschijnt nog dit jaar een spiksplinternieuwe generatie. De specificaties daarvan zijn helaas nog niet bekend.

Hier vind je een nieuwe Hyundai i20 of bekijk het aanbod Hyundai i20 occasions.

3Ford Fiesta

De geliefde hatchback Ford Fiesta rijdt je al vanaf 18.950 euro. Je kunt ‘em als trekauto inzetten zolang je kiest voor de zuinige eenliter EcoBoost-driecilinder van 95 pk. Deze vernieuwde benzinekrachtbron volgt sinds kort de 100 pk EcoBoost op, waarvoor Ford meer dan 10 jaar lang Engine of the Year-bekroningen heeft ontvangen. Het huidige exemplaar profiteert bij het wegrijden en accelereren van elektro-ondersteuning in de vorm van een 48 Volt starter-generatior en wordt daarom een ‘milde hybride’ genoemd. Met deze aandrijflijn hang je een aanhangwagentje of compacte caravan tot 1.000 kg geremd gewicht achter de auto. Naar wens kun je ook kiezen voor de uitvoering met 6-trapsautomaat. Die bestel je nieuw vanaf 24.640 euro. Wil je een gebruikte Fiesta als trekauto kunnen inzetten dan heeft een occasion van de huidige generatie (sinds 2017) de voorkeur. Daarmee zijn nog lekker weinig kilometers gereden. De prijzen van deze occasions beginnen bij 13.500 en kunnen oplopen tot boven de 25.000 euro. Voor die prijs heb je wel een luxe uitgevoerde Fiesta Vignale.

Hier vind je een nieuwe Ford Fiesta of bekijk het aanbod Ford Fiesta occasions.

4Skoda Fabia

De Skoda Fabia koop je nieuw altijd met 1.0 TSI Greentech-motor. Dat is, net als bovengenoemde exemplaren, een driecilinder krachtbron maar dan een uit de Volkswagen-stal. Het maximale gewicht dat deze Fabia trekken kan is altijd 1.000 kg. Je betaalt vanaf slechts 17.090 euro. De Fabia is tevens leverbaar als stationwagon Fabia Combi (vanaf 17.990 euro). Daarvan zijn alle uitvoeringen van dezelfde benzinemotor voorzien en dus allemaal geschikt voor 1.000 kg trekgewicht. Slechts een deel van de gebruikte Fabia’s kun je gebruiken voor je aanhanger of caravan. Exemplaren van de huidige generatie (op de markt sinds 2015) vind je tussen de 10.000 en 17.500 euro. Maar kijk vooral eens naar Fabia-occasions van de vorige generatie, uit de periode 2007 tot 2014: achter sommige hang je tot 1.100 of zelfs 1.200 kg trekgewicht. En de prijs kan onder de 10.000 euro uitvallen, zelfs voor de stationcar.

Hier vind je een nieuwe Skoda Fabia of bekijk het aanbod Skoda Fabia occasions.

5Kia Rio

De compacte Kia Rio is verkrijgbaar vanaf 19.995 euro. De hatchback heeft dezelfde 100 pk benzinemotor (1.0 T-GDi) als de Hyundai i20. Met deze compacte motor trek je een geremde aanhangwagen tot 1.000 kg voort. Wil je de aanhanger nét iets zwaarder belasten, dan is de 120 pk sterke motor (vanaf 24.495 euro) iets voor jou: die heeft een maximaal trekgewicht tot 1.110 kg. Je bestelt ‘em desgewenst met 7-DCT-automaat, voorzien van dubbele koppeling. Voor zakelijke rijders zijn beide motoriseringen leverbaar als Business Approved-aanbod (bijtelling vanaf 142 euro per maand). Afgezien van een enkele occasion van eerdere generaties, vind je de Rio-trekauto’s vooral binnen de huidige, vierde lichting (sinds 2017). De meeste vallen in het prijsbereik van 17.500 tot 20.000 euro.

Hier vind je een nieuwe Kia Rio of bekijk het aanbod Kia Rio occasions.

6Suzuki Ignis

De 3,7 meter lange Suzuki Ignis heeft een herkenbaar, guitig design. Je schaft ‘em al aan vanaf 16.749 euro. En dan kun je er nog een vouwwagen, kleine caravan of aanhangwagen tot 1.000 kg achter meenemen. Maar let op dat je de aanhanger niet te zwaar belast: het leeggewicht van de Ignis bedraagt – afhankelijk van de uitvoering – slechts ongeveer 800 tot 850 kg. Op de prijslijst van de auto staat alleen een 1,2 liter DualJet-benzinemotor met vier cilinders die 90 pk vermogen heeft. Desgewenst kruis je een automaat aan of AllGrip-vierwielaandrijving. De handgeschakelde versie komt met milde hybride (Smart Hybrid of MHEV genoemd). Dankzij de slimme generator daalt het benzineverbruik daarmee: volgens de WLTP-verbruikstest van 1 op 20,4 naar 1 op 18,1. Voor (relatief jonge) tweedehands exemplaren van de compacte hatchback met SUV-achtige trekken betaal je circa 12.500 tot 20.000 euro. De Ignis die tussen het jaar 2000 en 2008 gebouwd werd is een heel ander model en laten we hier buiten beschouwing. Overigens heeft het Japanse merk nog een tweede, betaalbaar trekmodel: de Suzuki Swift. Uitgezonderd het Sport-model met Boosterjet-motor geldt voor de Swift ongeveer hetzelfde verhaal als voor de Ignis.

Hier vind je een nieuwe Suzuki Ignis of bekijk het aanbod Suzuki Ignis occasions.

Nog geen keuze kunnen maken? Zoek dan direct in het volledige aanbod nieuwe trekauto’s of trekauto occasions.


Bovengenoemde modellen hebben meestal een ongeremd gewicht van 750 kg. In dit artikel kijken we echter naar het geremde gewicht van aanhangers die vanwege de veiligheid voorzien zijn van een remsysteem. Dat gewicht is inclusief ‘bagage’ en is gebaseerd op de meest recente, nieuwe modellen. Het aantal kilogram van oudere modellen en occasions kan lager liggen.