Mijn Autokopen.nl

Vijf occasions met automaat onder de 10.000 euro

Een automatische transmissie hoeft niet duur te zijn

Het aantal occasions voorzien van een automatische transmissie groeit. Daardoor worden deze steeds betaalbaarder. Als koper met een budget tot 10.000 euro kun je al genoeg tweedehands personenauto’s met automaat vinden. Onderstaande vijf modellen zijn direct uit voorraad verkrijgbaar.

Het rijden met een automatisch te schakelen auto wordt steeds populairder. Niet gek, want het is wel zo comfortabel in de drukke stad of in de file. Ook als je op de leeftijd komt waarin schakelen niet meer routinematig gaat, kun jij in een auto met automaat nog altijd vlot met het verkeer mee rijden. Een heel andere reden om te kiezen voor een automatische transmissie is dat het brandstofverbruik vaak lager ligt dan bij een handgeschakelde. Automaten, ooit voorbehouden tot de luxere modellen, zijn tegenwoordig eveneens verkrijgbaar op steeds meer compacte modellen. Mocht jij op zoek zijn naar een betaalbare occasion met automaat, dan vind je hier vijf modellen die direct uit voorraad te bestellen zijn.

1Toyota Prius

De Prius ken je als het model waarmee het Japanse merk Toyota al sinds 1997 pioniert op het gebied van hybride aandrijftechniek. Maar weet je ook dat Toyota elke nieuwe generatie Prius weer 10 procent zuiniger maakt dan de vorige? Dat krijgt het merk niet alleen voor elkaar door de brandstofmotor met elektromotor te combineren. Daarvoor is de Continu Variabele Transmissie medeverantwoordelijk. De CVT is een automaat met ‘traploze versnelling’, dus zonder voorgeprogrammeerde versnellingen. Een van de voordelen daarvan is brandstofbesparing. Dat gaat verschil maken in jouw portemonnee. Een ander voordeel van het ontbreken van vaste overbrengingsverhoudingen is dat je geen schakelschokken ervaart, zoals bij sommige conventionele automatische transmissies.

Sinds 2015 rijdt de vierde generatie Prius rond. De occasions onder de 10.000 euro zijn meestal van de tweede generatie (uit 2004-2008) of van de derde (2009-2014). De tweede generatie van de middenklasser is in 2005 uitgeroepen tot Auto van het Jaar, juist vanwege zijn geavanceerde aandrijflijn. De derde staat sinds 2009 op een nieuw platform, waarvan de hybride techniek voor 90 procent opnieuw is ontworpen. Behalve de reguliere Prius hatchback vind je af en toe ook een Prius+-model, dat eerder ‘Prius Wagon’ werd genoemd. Dat is een ruime MPV met zeven zitplaatsen.

Hier vind je het aanbod Toyota Prius occasions met automaat.

2Honda Jazz

Ook de compacte MPV Honda Jazz is verkrijgbaar met een Continu Variabele Transmissie. Zoek je onder de 10.000 euro, dan kom je uit bij de tweede generatie Jazz, uit het tijdperk 2008-2012. De hatchback was toen over het algemeen voorzien van een 1,4 liter VTEC-motor en CVT-automaat. De VTEC is een Honda-specifieke motor, met een zelf ontwikkeld variabel kleptimingsysteem. Dit resulteert bij een hoog toerental in meer prestaties en bij een laag toerental in een lager brandstofverbruik. Vanaf 2010 werd de hybride Jazz geïntroduceerd. Daarin wordt de 1.3 i-VTEC brandstofmotor ondersteund door een elektromotor. Ook hierin ligt de traploze automaat.

Een klein deel van de Jazz-modellen van de tweede generatie heeft een I-Shift 6-trapsautomaat meegekregen. Die werkt met een hydraulische, computergestuurde koppeling. Ongeacht de aandrijflijn is de Jazz voorzien van het Magic Seat-systeem, waarmee je de flexibele indeling van de auto snel en eenvoudig aanpast. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt doordat de brandstoftank onder de voorstoelen ligt.

Hier vind je het aanbod Honda Jazz occasions met automaat.

3Volkswagen Golf

Nog een automatisch te schakelen model is de populaire Volkswagen Golf. Vooral van de Golf V (uit de periode 2004-2008) en Golf VI (2009-2012) zijn nu betaalbare exemplaren verkrijgbaar. In die periodes produceerde VW maar liefst drie verschillende automatische transmissies voor het model. Naast een reguliere automaat was dat allereerst een Tiptronic, soms aangeduid als halfautomaat. De pook daarvan kent de gebruikelijke automaatstanden P-R-N-D. In stand Drive kun je echter ook handmatig schakelen. De oudste Tiptronic-transmissies hebben hiervoor parallele standensleuf waarin je de pook naar voren of achteren kunt duwen (‘tippen’). Bij latere Tiptronic-transmissies schakel je met behulp van knoppen (‘plus’ en ‘min’) of peddels aan het stuurwiel.

De derde automaat waarvan de Volkswagen Golf uit de vijfde en zesde generaties zijn voorzien is de DSG (Direct Shift Gearbox). Dat is een elektronisch schakelende automaat met dubbele koppeling. Door twee onafhankelijke koppelingen – eentje voor de even verzetten, de andere voor de oneven versnellingen– in een transmissie te combineren, kan soepel en snel geschakeld worden: de ene koppeling wordt eenvoudigweg uitgeschakeld en de andere aan. De verwachte, volgende stand wordt daarbij al klaargezet; het systeem anticipeert als het ware op je volgende zet. Rijden met een DSG-automaat zou 10 procent zuiniger zijn dan met een handbak.

De Volkswagen Golf V en VI zijn in meerdere uitvoeringen direct beschikbaar. In overgrote meerderheid gaat het om de bekende hatchback. Daarnaast vind je het model ook als stationwagon (‘Variant’), MPV (de Golf Sportsvan, eerder Golf Plus genoemd) en soms zelfs als cabriolet. Er zitten soms bijzondere uitvoeringen tussen, zoals de sportieve GTI, de CrossGolf, de zuinige BlueMotion-dieseluitvoeringen en (helaas een stuk duurder) met 4Motion-vierwielaandrijving. ANW riep de Golf V in 2004 uit tot Trekauto van het Jaar. De Golf VI bracht het zelfs tot World Car of the Year 2009, onder andere dankzij betere onderdelen, meer uitrusting, nieuwe veiligheidstechniek en hulpsystemen.

Hier vind je het aanbod Volkswagen Golf occasions met automaat.

4Mercedes-Benz C-Klasse

De premium middenklasser Mercedes-Benz C-Klasse van de vorige generatie kun je nu al kopen onder de 10.000 euro. Deze derde generatie noemt Mercedes ‘W204’ en werd gebouwd van 2007 tot 2013. Het model is verschenen als sedan (ook wel ‘Limousine’ genoemd), stationcar (Estate of Combi) en Coupé. De goedkopere exemplaren zijn vaak voorzien van de uitrustingslijnen Elegance of Avantgarde, met zogenaamd ‘Artico’ (diervrije, kunstlederen) bekleding. In laatstgenoemde uitvoering beschik je tevens over een lederen stuurwiel en andere chique uitrusting.

Er is nog altijd een ruime uitzoek aan benzine- en dieselmotoren, veelal viercilinders en soms een enkele V6. Gedurende de W204-levensduur werden de motoren steeds zuiniger, met behulp van BlueTec (diesel-) of BlueEfficiency (benzine-)techniek en – sinds de facelift in 2011 – een start/stop-systeem. Toen werd de 7G-Tronic-automaat ook leverbaar op de viercilindermotoren. Deze automatische transmissie kent korte schakeltijden en maakt snelle tussensprintjes mogelijk. Bij het terugschakelen kun je bepaalde verzetten overslaan. Hoe handig is dat?

Hier vind je het aanbod Mercedes-Benz C-Klasse occasions met automaat.

5Volvo V70

De enorme stationwagon Volvo V70 is een oplossing als je veel bagageruimte nodig hebt. De tweede generatie (2001-2007) meet 4,71 meter lang. Achterin kun je tot 1,07 of zelfs 1,93 meter lange spullen meenemen, in de kofferbak tot maximaal 1.641 liter bagage. De stationcar verscheen met benzinemotoren, al dan niet van een turbo voorzien, dieselkrachtbronnen én een Bi-Fuel-variant, waarmee je ook (voordelig) op lpg rijden kunt. De eerste bouwjaren zijn verkrijgbaar met een 5-trapsautomaat, vanaf modeljaar 2014 ligt er een 6-traps onder de V70. Die anticipeert op de volgende schakelzet (‘clutch actuation’), wat sneller schakelen oplevert.

Soms kun je voor minder dan 10.000 euro ook een V70 van de laatst gebouwde, derde generatie (2008-2016) bemachtigen. Vanaf 2008 richtte Volvo zich op ‘downsizing’: het gebruik van kleinere motoren – vaak met turbo om toch in de benodigde power te voorzien – om minder schadelijke stoffen uit te stoten en minder brandstof te verbruiken. Verwacht in deze modellen hooguit vier cilinders. Volvo combineerde als een van de weinige merken het start/stop-systeem met een automatische transmissie. Bijzonder is dat het nieuwe FlexiFuel-model, waarmee je zowel op benzine als bio-ethanol (E85) rijden kunt, ook verkrijgbaar is met automaat. Er zijn derde generatie-modellen met een 6-traps automaat (ontwikkeld door Ford) verschenen en met een 8-traps automatische versnellingsbak.

Hier vind je het aanbod Volvo V70 occasions met automaat.

Nog geen keuze kunnen maken? Zoek dan direct in het volledige aanbod occasions met automaat.

Zoek zelf een occasion

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte occasions