Mijn Autokopen.nl

Betaalbare stationwagon occasions op diesel vind je hier

Tien populaire stationcars waarmee je rendabel rijdt

Een stationwagen is voor veel automobilisten de ideale auto. Onder veelrijders zijn zeker de modellen op diesel populair. Na een eerste leven – vaak als zakenauto – kun je ‘estates’ betaalbaar als occasions aanschaffen. Ben jij een van de kilometervreters die in zo’n stationwagon wil rijden, lees dan verder.

Een stationwagon biedt volop ruimte aan passagiers en bagage. Veel modellen zijn ontwikkeld voor zakelijke rijders die ‘em bovendien gebruiken met hun gezin, wat ondersteund wordt met een aantrekkelijke uitrusting. Met een budget tot 10.000 euro kun je al een mooie, gebruikte stationcar aanschaffen. Heb je tot 15.000 euro te besteden, dan heb je deze occasions helemaal voor het uitzoeken. We hebben tien interessante modellen voor je geselecteerd, alle op diesel. Dat scheelt namelijk in de gebruikskosten: je auto gaat langer mee, het brandstofverbruik ligt lager en dieselmotoren hebben over het algemeen minder onderhoud nodig. Hier kun je uitrekenen of dit ook voor jou geldt.

1Volvo V70

Voordat de Volvo V90 op de markt verscheen, bood Volvo (sinds 1996) de V70 aan. Nog altijd kun je veel occasions kopen van deze grote middenklasse stationcar. Voor minder dan 10.000 euro is er een ruim aanbod van de tweede generatie (uit 2000 tot 2007) en van de derde (2008 tot 2016). De techniek stamt nog grotendeels af van Ford, het merk dat Volvo begin deze eeuw in bezit had. Sinds 2008 is de estate V70 technisch verwant met de sedan S80. Deze laatste V70-generatie was ruim een decimeter langer dan de tweede (4,82 meter). De laadruimte groeide ook, naar minimaal 575 liter en 1.600 liter met de achterbank neergeklapt. Een optioneel aanwezige elektrisch bedienbare achterklep ondersteunt het in- en uitladen. Sowieso is de derde generatie Volvo V70 voorzien van allerhande infotainment-, rijhulp- en andere snufjes, waardoor de auto meer in het segment van premiumwagons valt. Niet alleen de veiligheid voorin, maar ook achterin had de aandacht: het Zweedse merk verlengde de gordijnairbags om bij een botsing opzij kinderen minder risico op letsel te laten lopen. Tot en met 2008 zaten onder de motorkap van de V70 veelal 2,5 liter grote 5-in-lijn dieselmotoren; sindsdien past Volvo turbodieselmotoren van 1,5 tot 2,5 liter toe, inclusief viercilinders. Soms is van de laatste V70 generatie een 2.4 D5-uitvoering met All-Wheel Drive (AWD) verkrijgbaar.

Hier vind je betaalbare Volvo V70 occasions.

2Volkswagen Passat Variant

Tweedehands exemplaren van de Volkswagen Passat Variant (sinds 1973) tot zo’n 10.000 euro stammen vooral van de vijfde generatie. Die heette gek genoeg ‘B6’ en was in productie van 2005 tot 2014; na de facelift in 2010 kwam de ‘B7’ op de markt. De middenklasser stond niet langer op een Audi A4- maar op een Volkswagen Golf-bodemplaat en was als wagon 4,77 meter lang. De enorme kofferbak biedt ruimte aan minimaal 603 liter bagage, maximaal is dit 1.731 liter. Het model behaalde de maximale vijf sterren in de Euro NCAP-botsproef. Door de jaren heen kreeg de auto steeds zuiniger en schoner dieselmotoren, onder meer door toepassing van maatregelen onder de namen BlueMotion (Technology) en BlueTDI. De 1.6 TDI-variant met 105 pk uit 2013 verbruikt nog slechts 1 op 23,2. Volkswagen bracht ook een sportieve R-Line-uitvoering uit met tweeliter turbodiesel, optioneel in combinatie met 4Motion-vierwielaandrijving. Sinds 2015 is de zesde generatie Passat (‘B8’) verkrijgbaar. Voor het eerst plaatst VW het model in de premiumklasse. De stationwagon Variant heeft nu dan ook veel rijassistentiesystemen. Voor zo’n occasion moet je tot 15.000 euro meenemen.

Hier vind je betaalbare Volkswagen Passat Variant occasions.

3Skoda Octavia Combi

De pluspunten van de strak gelijnde Skoda Octavia Combi zijn de ruime standaarduitrusting en riante bagageruimte. Met de derde generatie (uit 2013 tot 2019), die als occasion het meest wordt aangeboden, beschik je over liefst 610 liter kofferbakruimte, uit te breiden tot 1.740 liter. Daarnaast is de ruimte voor passagiers, ook achterin, fors. Ten opzichte van de tweede generatie (2005 tot 2013) groeide de stationwagen niet alleen in lengte (tot 4,66 meter), ook de bijna 10 cm grotere wielbasis zorgde voor extra ruimte. Je krijgt als het ware de ruimte van een ‘D-segment’ middenklasser maar nieuw heeft de Octavia de prijs van een compactere C-segmenter – wat natuurlijk ook doorwerkt in de betaalbaarheid van gebruikte modellen. Met de aandrijflijn zit het ook goed: het model staat altijd op een Volkswagen-platform en beschikt daarmee over de Turbodiesel Direct Injection (TDI-)dieselmotoren, veelal met 1,6 tot 2,0 liter inhoud. De Greentech- maar vooral Greenline-uitvoeringen zijn het zuinigst in brandstofverbruik. Interessant is ook de Octavia Combi Scout, een ruiger ogende versie met verhoogd onderstel en vierwielaandrijving. De derde generatie Octavia Combi beschikt over aardig wat veiligheids- en assistentiesystemen. En over de zogenaamde ‘Simply Clever’-handigheidjes, zoals een ijskrabber achter de brandstofklep.

Hier vind je betaalbare Skoda Octavia Combi occasions.

4Renault Clio Estate

Sinds z’n introductie in 1990 staat de compacte, praktische gezinsauto Renault Clio bekend om betaalbaarheid. Het merendeel van de occasions wordt dan ook onder de 10.000 euro te koop aangeboden. Het model werd zowel in 1991 als 2006 tot Auto van het Jaar verkozen. De Clio ‘III’ (derde generatie, 2005 tot 2011) was de eerste die werd uitgebracht als Estate, vanaf 2007. Net als de hatchback was de stationcar geliefd. Met name de 1.5 dCi-uitvoering met 85 pk vermogen was populair, vanwege de toenmalige belastingvoordelen die het lage brandstofverbruik met zich meebracht. Toch had de viercilinder 200 Nm aan trekkracht beschikbaar. Dat ging nog iets omhoog in de Clio IV Estate die vanaf 2013 op de markt kwam. Deze geheel nieuw vormgegeven Clio werd getekend door de Nederlandse ontwerper Laurens van den Acker. Ronde vormen kenmerken zijn stijl. Leuk is dat de vierde generatie (tot 2018, 4,26 meter lang) ook verregaand kan worden gepersonaliseerd. Verder voorziet de huidige Estate in moderne uitrusting zoals een achteruitrijcamera, het Renault R-Link 7-inch infotainmentsysteem ‘powered by Android & TomTom’ en de optie van een 6-trapstransmissie met dubbele koppeling.

Hier vind je betaalbare Renault Clio Estate occasions.

5Peugeot 308 SW

De compacte familieauto Peugeot 308 werd vanaf 2008 gebouwd op het chassis zijn voorganger Peugeot 307. Wel kreeg het model een ander, aerodynamischer uiterlijk. Aantrekkelijk is dat de stationcar ‘SW’ niet alleen verkrijgbaar is met vijf zitplaatsen, maar ook met zeven. Met zowel de tweede als derde zitrij neergeklapt beschik je over een gigantische bagageruimte van wel 2.149 liter. De HDi- (en HDiF-)dieselmotoren staan als zeer zuinig bekend, de 1,6 liter viercilinder turbodiesel werd na praktijkproeven zelfs in het Guinness Book of Records opgenomen. Vanaf 2011 introduceerde Peugeot ‘microhybride’ – een ‘milde’ hybride met energieterugwinning en een start/stop-systeem. Gebruikte SW’s van de tweede generatie (sinds 2014) zijn eveneens (ruim) onder de 10.000 euro verkrijgbaar. Die staan op het EMP2-platform van moederbedrijf PSA, waardoor deze 308 SW 140 kg lichter weegt. Bij introductie hadden de BlueDHi-uitvoeringen de laagste CO2-uitstoot van alle brandstofauto’s in het compacte middensegment. De stationcar heeft veel veiligheidssnufjes, waaronder een dodehoekdetectie, dynamische cruise control en een botspreventiesysteem met automatische noodrem. De goede all-round kwaliteiten en het fraaie interieur, dat volgens juryleden ‘de standaard in zijn klasse overtreft’, bezorgden de 308 mede de titel Auto van het Jaar 2014.

Hier vind je betaalbare Peugeot 308 SW occasions.

6Opel Astra Stationwagon / Sports Tourer

De Opel Astra is zijn oorsprong als compacte familieauto ontgroeid. Zeker de stationwagonversies van de Astra ‘H’ (de naam van de derde generatie, van 2004 tot 2009) en ‘K’ (vierde, van 2010 tot 2015) zijn groot, meer dan 4,52 respectievelijk 4,70 meter lang. De bijbehorende laadruimtes bieden minimaal 500 tot ruim 1.550 liter ruimte. De lengte van de laadvloer in de Astra J bedraagt maximaal 1.835 mm, handig voor lange spullen. De populaire en betaalbare estate kreeg vanaf 2004 ook standaardtechniek die tot dan toe beperkt was tot premiummodellen, zoals ABS, elektrische ramen vooraan en een boordcomputer. Bij de introductie van de Astra K debuteert het verkeersbordherkenningsysteem Opel Eye; en het Flexride-systeem, waarmee je de motor, vering en besturing naar eigen wens kunt afstellen. Opel spreekt nu niet langer van ‘Stationwagon’ maar van ‘Sports Tourer’. De dieselmotoren, van 95 pk tot 195 pk sterk, worden nu steeds zuiniger en schoner. Is spaarzaam brandstofverbruik voor jou belangrijk, kijk dan uit naar een occasion met EcoFlex-label. In 2011 wordt de Astra verkozen tot Leaseauto van het Jaar. Noemenswaardig is ook de conclusie van de duurtest in het Duitse magazine Auto Motor und Sport: “Bijna 2 jaar en 100.000 km later vertoonde de Astra Sports Tourer geen enkel defect en slechts lichte tekenen van slijtage.” Doe er je voordeel mee.

Hier vind je betaalbare Opel Astra Sports Tourer occasions.

7Mercedes-Benz C-Klasse Combi / Estate

Lange tijd was het middenklasse premiummodel C-Klasse de kleinste Mercedes-Benz op de markt. De stationwagenvariant heette toen nog ‘Combi’, tegenwoordig spreken we over de Estate. De meest betaalbare exemplaren zijn van de tweede generatie uit de periode 2001 tot 2007, ook wel ‘W203’ (of ‘S203’ voor de Combi) genoemd. Toen al scoorde het model – in tegenstelling tot de meeste concurrenten –vijf sterren sterren in de crashtest van EuroNCAP. De meeste dieselmotoren, met 2 tot 3 liter inhoud, waren overgenomen uit de eerste generatie Combi maar nu voorzien van common-rail directe injectie. Later volgde de eerste V6-diesel, de 3.2 CDI van 225 pk. Met een budget tot 15.000 euro kun je ook een C-Klasse Estate van de derde generatie (de ‘W204’ uit 2008 tot 2013) kopen, of van de vierde. Die zijn langer (4,58 respectievelijk 4,70 meter) dan hun voorgangers, voorzien van modernere techniek, de nieuwste uitrusting en krijgen steeds schonere motoren. Diesels werden voorzien van BlueEfficiency-maatregelen voor efficiënter rijden. Mercedes bracht tevens BlueTec-versies uit, waarbij ook de uitstoot van stikstofoxiden werd aangepakt. Deze aandrijflijnen behoorden toendertijd tot de schoonste en zuinigste diesels op de markt. De vierde generatie Estate (sinds 2014) staat op een nieuw platform; alleen al vanwege het lagere gewicht is deze weer 20 procent zuiniger met brandstof. Een ander voordeel is de toepassing van luxere E- en zelfs S-Klasse techniek.

Hier vind je betaalbare Mercedes-Benz C-Klasse Estate occasions.

8Ford Focus Wagon

Met minder dan 10.000 euro kun je volop Wagon-occasions uitzoeken van de tweede (2005 tot 2010) en derde (2011 tot 2018) generatie Ford Focus. Ten opzichte van de oorspronkelijke stationcar uit 1998 heeft de tweede generatie een grotere wielbasis, die zich vertaalt in extra cabine- en kofferbakruimte. Die laatste is, afhankelijk van de generatie, minimaal 475 liter groot, uit te breiden tot boven de 1.500 liter. In 2005 introduceerde Ford diverse nieuwe technologieën zoals keyless entry, adaptieve koplampen, Bluetooth-telefoonverbinding, voice control en climate control. Veiligheidsinstituut Euro NCAP kende het model de maximale vijf sterren toe. In 2007 verscheen een doorontwikkelde Focus met nieuw design, die in ons land werd uitgeroepen tot Zakenauto van het Jaar 2007. Onder meer de ‘perfecte rijeigenschappen’ en ‘gedegen restwaarde’ werden geroemd in het juryrapport. Deze derde generatie was een ‘wereldauto’: niet langer werd de Focus voor ons continent ontworpen, maar voor wereldwijd gebruik. Dat legde het merk geen windeieren, een jaar na introductie was het de bestverkopende auto ter wereld. In ons land werd de Econetic-uitvoering (met 1.6 ‘Duratorq’ diesel van rond de 100 pk) een hit. Met behulp van onder meer een start/stop-systeem en terugwinning van remenergie bereik je er een laag verbruik en dito uitstoot mee. De tweeliter TDCI-diesel was voor het eerst verkrijgbaar met 6-traps Powershift-automaat.

Hier vind je betaalbare Ford Focus Wagon occasions.

9BMW 3 Serie Touring

De BMW 3 Serie was al even op de markt toen het merk in 1987 voor het eerst een Touring introduceerde. Net als de sedan, waarvan ‘ie is afgeleid, is het een atletisch vormgegeven, veelzijdige rijdersauto uit het premiumsegment. De betaalbare tweedehands modellen zijn – afhankelijk van de generatie 3 Serie – veelal de uitvoeringen 318d tot en met 320d, dat wil zeggen (instap)versies met de kleinere dieselmotoren (nu ja, tweeliter exemplaren met circa 100 tot 120 pk). Vaak zijn ze voorzien van automaat. Voor jouw budget van maximaal 15.000 euro kunnen dit vierde generatie stationcars zijn (de ‘E46’ uit 1998 tot 2006), zoals de populaire 320d met direct ingespoten dieselmotor. Maar meestal kun je met jouw geld een estate van de vijfde generatie (de ‘E91’ Touring uit 2005 tot 2013) bemachtigen. In 2008 introduceerde BMW onder het label ‘BluePerformance’ een catalysator tegen stikstofoxiden, bovenop de inmiddels standaard aanwezige Efficient Dynamics-maatregelen. Daarmee was de 330d BluePerformance de eerste auto die voldeed aan de euro6- uitstootnorm. In 2010 werd de BMW 3 Serie uitverkozen tot Zakenauto van het Jaar. Doorslag gaf de verhouding tussen de aanschafwaarde en kilometerprijs. Daarnaast telden de uitstraling van de auto, het comfort en de rijeigenschappen mee. De premium stationcar is vaak verkrijgbaar als Executive Edition of voorzien van Corporate Lease- of Business Line-uitrusting.

Hier vind je betaalbare BMW 3 Serie Touring occasions.

10Audi A4 Avant

De stationwagonvariant van de premium middenklasser A4 wordt door Audi ‘Avant’ genoemd. De auto wordt gebouwd sinds 1996. Voor een budget van maximaal 10.000 euro vind je uitvoeringen van de derde generatie (geproduceerd van 2004 tot 2008) en van de vierde (2008 tot 2015). Heb je nog 5.000 extra te besteden dan behoort de hedendaagse lichting wellicht tot de mogelijkheden. De belangrijkste verbetering per generatie is de introductie van zuiniger maar iets sterkere motoren. De meest voorkomende krachtbron bij de dieseloccasions onder de 15 mille is de 4-in-lijn TDI-motor van circa 2,0 liter inhoud. Vaak maakt een automaat onderdeel uit van de aandrijflijn, een enkele keer ook Quattro permanente vierwielaandrijving. De immer zakelijk ogende stationcar heeft doorgaans een goed voorziene uitrusting, zeker als een uitrustingslijn zoals de Pro Line of S Line toegevoegd is. Ook worden af en toe interessante Business Editions, afgestemd op zakelijke rijders, aangeboden.

Hier vind je betaalbare Audi A4 Avant occasions.

Nog geen keuze kunnen maken? Zoek dan direct in het volledige aanbod betaalbare stationwagon occasions op diesel.