Mijn Autokopen.nl

Een Italiaanse auto voor iedereen

Hoe een gewone auto iets bijzonders kan zijn

Bij een Italiaanse auto denk je misschien in eerste instantie aan een Ferrari of Lamborghini. Italiaanse supercars staan al heel lang aan de top in hun soort, een indrukwekkende prestatie. Toch zijn dat niet de auto’s die we in dit artikel voor je verzameld hebben. We kijken juist naar de beste Italiaanse auto’s in de normale segmenten. Want een Italiaanse auto kopen, dat is voor iedereen weggelegd. Juist de kunst om van een gewone auto iets bijzonders te maken, verstaan Italianen als geen ander.

De vooroordelen over de kwaliteit van Italiaanse automerken zijn er natuurlijk ook. Ze stammen vooral uit de jaren ’70, toen de kwaliteitsbewaking bij de productie nog wel eens te wensen overliet. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, dat weten ze inmiddels bij Fiat en de andere merken uit het land van pizza en pasta. Toch is er tegenwoordig geen enkele reden om je zorgen te maken over de kwaliteit en betrouwbaarheid van Italiaanse auto. Natuurlijk, je krijgt geen garantie dat je nooit pech zult hebben, maar die krijg je ook niet bij een Duitse, Zweedse of Franse auto. Het feit dat je op een nieuwe Fiat of Alfa Romeo tegenwoordig 5 jaar garantie krijgt, zegt misschien wel genoeg over het vertrouwen dat deze merken hebben in hun producten.

In de lijst hieronder bekijken we wat de beste Italiaanse auto is bij vijf doodgewone autosoorten. Geen Ferrari’s, Pagani’s en Lamborghini’s dus, maar betaalbare auto’s in populaire segmenten.

1Italiaanse stadsauto: Fiat Panda

Het zou natuurlijk makkelijk zijn om hier de Fiat 500 te noemen, de auto die al jaren de best verkochte auto in zijn soort is in Europa. Een stijlicoon, de belangrijkste pijler van het merk Fiat op dit moment. En toch kiezen we voor de Panda. Want dat is altijd al een van de slimste, goedkoopste en beste auto’s in het kleinste segment geweest. In de jaren ’80 begon dat met de eerste generatie Panda, die je in Italië nog veelvuldig ziet rijden. De auto die we hier bespreken is de laatste editie van de Panda, die in 2011 werd geïntroduceerd. Met zijn stoere design, slimme, ruime en goed afgewerkte interieur en natuurlijk zijn lage prijs is het nog altijd een van de beste stadsauto’s die je kunt kopen. En eentje die vol zit met leuke ontwerpgrapjes. Wist je bijvoorbeeld het reliëf van het dashboard bestaat uit ontelbare keren het woord Panda? Een icoon is nog altijd de Panda 4×4, een van kleinste terreinwagens ter wereld. In Italië rijden ze overal, van de besneeuwde bergweggetjes in de Dolomieten tot aan de rotspaden van de Vesuvius-vulkaan. Een Panda-occasion van de laatste generatie koop je vanaf zo’n 4.000 euro, een nieuwe Panda met mild hybrid-techniek is er vanaf 13.190 euro.

Zoek naar een nieuwe Fiat Panda of een Fiat Panda occasion.

2Italiaanse SUV: Fiat 500X

De Italiaanse merken hebben de SUV altijd een beetje links laten liggen. Met uitzondering van de Panda 4×4 liet Fiat het maken van opgehoogde modellen over aan zustermerk Jeep. Helemaal onbekend zijn de Italianen er dus niet mee, want er rijden in de wereld honderdduizenden Jeeps met Fiat- en Alfa Romeo-techniek rond. De laatste jaren zijn er wel wat Italiaanse SUV’s op de markt gekomen, voornamelijk grote modellen als de Lamborghini Urus, Maserati Levante en Alfa Romeo Stelvio. Toch is er ook een kleine SUV uit Italië, de 500X die 2014 werd geïntroduceerd. Fiat heeft bij dit model de leuke ontwerpelementen van de 500 gecombineerd met die van een SUV. Het resultaat is een onderscheidende cross-over, die naar eigen smaak is aan te kleden. En in combinatie met vierwielaandrijving en Cross-aankleding kom je met de 500X nog best een stuk buiten de gebaande paden. Deze optie staat in Nederland inmiddels niet meer in de prijslijst, maar als je goed zoekt vind je nog wel occasions die ermee zijn uitgerust. Voor de meeste mensen zal voorwielaandrijving echter toereikend zijn. Er is een uitgebreid aanbod van benzine- en dieselmotoren en begin dit jaar voegde Fiat nog een interessante nieuwe versie toe, de mooi aangeklede en uitgeruste 500X Sport. De prijzen van occasions van de 500X beginnen bij zo’n 12.000 euro, een nieuwe koop je voor minimaal 24.590 euro.

Zoek naar een nieuwe Fiat 500X of een Fiat 500X occasion.

3Italiaanse Golf: Alfa Romeo Giulietta

De auto met die opvallende led-achterlichten in de vorm van een krul. In 2010 kwam Alfa Romeo met de Giulietta, een naam die het merk in jaren ’50 en ’70 ook al eens op een auto plakte. De nieuwste versie onderscheidt zich in zijn segment met een fraaie vormgeving, die door andere merken verschillende keren gekopieerd maar nooit geëvenaard is. Ook de scherpe besturing en goede wegligging dragen bij aan het gevoel dat je in iets speciaals rijdt. De Giulietta is niet zomaar een Fiat Bravo met een ander schilletje, maar heeft een verregaand doorontwikkeld platform en hoogwaardigere ondersteltechniek. Dat alles is verpakt in een auto die niet noemenswaardig minder ruimte biedt dan een Volkswagen Golf. Voor het echte Alfa-gevoel kies je natuurlijk de 235 pk sterke QV-uitvoering, maar weet dat er ook zeer prettige kilometervreters met diesel en automaat zijn verkocht. Aan jou de keus. In 2014 en 2016 kreeg de Giulietta de update en pas begin dit jaar is de productie stopgezet. Na 10 jaar. Alleen een Italiaanse auto kan er zo lang fris uitzien zonder noemenswaardige ontwerpupdates. Er staan hier-en-daar nog wat laatste nieuwe auto’s op voorraad, maar in het occasionaanbod is veel meer keuze. Prijzen beginnen bij zo’n 8.000 euro.

Zoek naar een Alfa Romeo Giulietta occasion.

4Italiaanse sportsedan: Alfa Romeo Giulia

Supercars als de 4C en 8C daargelaten is de Giulia de eerste Alfa Romeo sinds de 75 uit de ’80 die weer achterwielaandrijving heeft. Met deze auto liet het merk de liefhebbersharten weer sneller kloppen. De sportwagenachtige rij-eigenschappen zijn door pers en publiek de hemel ingeprezen. Met deze auto wilde Alfa Romeo in 2015 dan ook een nieuwe start maken, door bij de basis te beginnen: met een lichtgewicht platform. De eerste versie die werd voorgesteld was dan ook niet de huis-tuin-en-keuken-Giulia, maar de 510 pk sterke Quadrifoglio-uitvoering met 510 pk sterke V6-motor. Veel techniek is echter ook in de gewone uitvoeringen terug te vinden. De Giulia is het schoolvoorbeeld hoe je van een representatieve zakensedan iets bijzonder kunt maken. En dat zonder in te leveren op praktisch gebruiksgemak, al moet gezegd worden dat de auto in tegenstelling tot zijn voorgangers 156 en 159 niet als ruime Sportwagon wordt geleverd. De Giulia is met diverse benzine- en dieselmotor leverbaar en veel versies zijn uitgerust met een prettige achttraps automaat. Begin dit jaar kreeg de auto een update, met een volledig nieuw infomediasysteem en slimme rijhulpsystemen. Aan het tijdloze uiterlijk veranderde niets. Een nieuwe Giulia koop je vanaf 41.980 euro, occasions zijn er vanaf zo’n 20.000 euro.

Zoek naar een nieuwe Alfa Romeo Giulia of een Alfa Romeo Giulia occasion.

5Italiaanse zakenauto: Maserati Ghibli

Je kunt in de hogere middenklasse natuurlijk kiezen voor een BMW 5 Serie of Mercedes-Benz E-Klasse. Dat zijn mooie, hoogwaardig afgewerkte modellen met hypermoderne techniek. Maar ze staan in de schaduw als je er een Maserati Ghibli naast zet. Want als Italiaanse ontwerpers écht hun best doen op een sedan, dan kunnen andere ontwerpen inpakken. Daarmee zeggen we niet dat de Ghibli, waarvan de basis uit 2013 stamt, ook beter is dan veel andere auto’s in zijn segment. In ieder geval wel een stuk duurder, wat in Nederland deels komt door de forse BPM-belasting op de V6-motor van de Maserati. Voor minder dan zes cilinders doet een edel merk als Maserati het namelijk niet, waardoor je voor een nieuwe auto minimaal 106.283 euro moet meebrengen. Later dit jaar komt er een vernieuwde Ghibli met hybridetechniek, die de belastingdruk flink moet verlagen. De Ghibli maakt uiteraard niet alleen indruk met zijn voorkomen, maar ook met zijn sportief getinte rijkwaliteiten. De bijzondere, optionele afwerkingen in het interieur zijn typisch Maserati: prachtige leersoorten en bijzondere stoffen, zoals zijde – in samenwerking met het exclusieve kledingmerk Ermenegildo Zegna. Je koopt een occasion van de Maserati Ghibli vanaf zo’n 40.000 euro, je kunt er vanuit gaan dat elke auto in het aanbod rijk is uitgerust. Zoals je verwacht van een Maserati.

Zoek naar een Maserati Ghibli occasion.


De genoemde prijzen zijn indicatief en kunnen op elk moment wijzigen. Aan deze lijst kunnen geen rechten ontleend worden.

Zoek zelf een occasion

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte occasions