Omdat een Polo altijd nog kan
Je bent op zoek naar een compacte auto, maar je wilt graag een model dat net even anders is. Een auto met een leuk design, een sportieve uitstraling of een niet-alledaags voorkomen. Een auto die leuker is dan de rest. Wij hebben vijf kleine auto’s geselecteerd die net even anders zijn.
De Volkswagen Polo, Opel Corsa of Toyota Yaris: het zijn stuk voor stuk goede auto’s. Maar misschien wel een beetje… saai. Dat komt misschien ook om dat je deze modellen, en veel vergelijkbare auto’s, veel ziet rijden in Nederland. Het occasionaanbod is enorm en als je een goed onderhouden exemplaar koopt dan weet je eigenlijk zeker dat je wel goed zit. Maar toch, niet iedereen wil een Polo, Corsa of Yaris. Voor mensen die graag net even wat anders willen, zijn er interessante alternatieven. Ook die modellen hebben hun kwaliteiten, maar om er een beetje hip bij te rijden zal je soms moeten inleveren op gebruiksgemak of ruimte. Het is uiteraard aan jou of die dingen van belang zijn, maar zeker is dat je er heel wat voor terug krijgt. Wij stellen vijf leuke compacte hatchbacks aan je voor.
Mini hatchback
Als je het over leuke, compacte auto’s hebt dan mag Mini natuurlijk niet ontbreken. Sinds het merk door BMW nieuw leven in is geblazen in 2001, zijn de retro-wagentjes niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Door de talloze aankledingsmogelijkheden is bijna geen auto hetzelfde, maar als je een model wilt dat je weinig ziet dan is een Mini wellicht niet je keuze. Met een Mini weet je in ieder geval wel dat je een fijn rijdende, sportief afgestelde auto krijgt. De kart-achtige rij-eigenschappen worden al vanaf de eerste generatie New Mini geprezen door pers en publiek. In de loop der jaren zijn er drie verschillende generaties op de markt gekomen, maar nooit is het design ingrijpend gewijzigd. De unieke uitstraling is altijd gebleven, zowel aan de buitenkant als binnenin. Er zijn talloze motorversies leverbaar (geweest), met vermogens die oplopen tot 306 pk voor de meeste recente John Cooper Works GP-uitvoering. Ook de prijzen zijn uiteenlopend, er is voor elk budget wel een Mini. De occasionprijzen beginnen bij minder dan 3.000 euro voor een van de eerste exemplaren tot meer dan 60.000 euro voor een jonge John Cooper Works-uitvoering. Let bij goedkopere exemplaren goed op of de auto volgens schema is onderhouden, niet elke Mini-eigenaar heeft met de nodige liefde voor zijn beestje gezorgd. Vanaf de huidige generatie is de Mini er overigens ook als vijfdeurs, wel zo praktisch voor wie de achterbank vaak gebruikt.
Zoek naar een Mini occasion
Alfa Romeo Mito
De magie van de supercar 8C in een compacte auto. Dat is het idee achter de Alfa Romeo Mito, die in 2008 op de markt kwam en behoorlijk wat designtrekjes van de gelimiteerde sportwagen heeft. De sportiviteit zie je zowel aan de buitenkant als binnenin. Net bij Mini kon je de Mito naar eigen smaak aankleden, waardoor er veel variatie in het occasionaanbod zit. In de loop der jaren is de Mito met diverse motoren leverbaar geweest, met vermogens van 78 tot 170 pk. In het aanbod tref je veel auto’s aan met de zuinige 1.3 dieselmotor, deze uitvoering is een tijdje populair geweest onder zakelijke rijders door de destijds lage bijtelling. Als je alles eruit wilt halen, dan kies je voor de QV-uitvoering met 1.4 turbomotor, die later ook met automaat werd geleverd. Elke Mito heeft een zogenaamde D.N.A.-rijstandenknop, waarbij de D voor Dynamic staat en een sportievere rijbeleving biedt. De Mito was er alleen als driedeurs en is de 11 jaar dat het model te koop was verschillende keren geüpdatet. De occasionprijzen lopen uiteen van zo’n 4.500 tot ruim 20.000 euro.
Zoek naar een Alfa Romeo Mito occasion
Audi A1
De Audi A1 is technisch gebaseerd op een van de beste compacte modellen die je kunt kopen, De Volkswagen Polo. Maar zoals dat hoort bij een Audi is de A1 hoogwaardiger, luxer en sportiever dan zijn Volkswagen-broertje. De eerste generatie, die in 2011 werd uitgebracht, is te herkennen aan de aluminiumkleurige dakbogen. Handig is dat de A1 er zowel met drie als vijf portieren is, waardoor het model ook is in te zetten als kleine gezinsauto. De optielijst was en is bij de A1 bijna oneindig, waardoor je goed je best moet doen om twee dezelfde auto’s in het occasionaanbod te vinden. Ook de keuze in motoren is reuze, de range loopt van 82 tot 230 pk voor de sportieve S1. Er zelfs nog een gelimiteerde uitvoering met 256 pk en vierwielaandrijving geweest, de S1 Quattro. Die is echter zo zeldzaam dat je ‘m niet snel zal tegenkomen. Mocht je zo’n A1 wel zien zitten, weet dan dat je minimaal 7.000 euro mee moet nemen voor een gebruikt exemplaar. Als je meer budget hebt, dan is dat uiteraard geen probleem. Jonge exemplaren met veel mooie opties staan voor prijzen tot 35.000 euro te koop. Dat zijn exemplaren van de nieuwste generatie A1, die sinds vorig jaar in de showrooms staat. Er is van de huidige A1 ook een stoere, SUV-achtige uitvoering met de naam City Carver.
Zoek naar een Audi A1 occasion
Mazda 2
Mazda heeft zich in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld tot een merk met aansprekende, atletisch vormgegeven modellen. Met de zogenaamde Kodo-designtaal is elke Mazda een aantrekkelijke auto om te zien. Zelfs de brave Mazda 2 is nu omgetoverd tot sportief ogend autootje. Er zijn maar weinig redenen om niet voor een Mazda 2 te kiezen. De nieuwste generatie, die in 2014 werd gepresenteerd, ziet er aantrekkelijk uit, rijdt sportief, is mooi afgewerkt, betrouwbaar en dankzij de standaard vijf portieren nog redelijk praktisch ook. De aankledingsmogelijkheden zijn niet zo groot als bij de andere modellen in dit rijtje, maar de Mazda is wel leverbaar in enkele aansprekende kleuren waaronder Soul Red. Ook het motoraanbod is beperkt, maar de 93 en 110 pk sterke benzinemotoren voldoen voor de meeste mensen. Er is ook nog enige tijd een dieselmotor geleverd, maar daarvan zijn er niet veel verkocht. De occasionprijzen van de nieuwste generatie Mazda 2 lopen uiteen van zo’n 12.500 tot ruim 25.000 voor zo goed als nieuwe, rijk uitgeruste exemplaren.
Zoek naar een Mazda 2 occasion
Citroën DS3
De DS 3 is alleen al een bijzondere auto omdat het een van de weinige modellen is die gedurende de levenscyclus van merk is veranderd. De compacte hatchback werd geboren als Citroën en later omgedoopt tot DS, dat in 2016 als merk werd losgeweekt van Citroën. Maar welk logo er ook op staat, de DS 3 is een opvallende verschijning. De mogelijkheden om de auto naar smaak aan te kleden waren eindeloos en er zijn vele speciale uitvoeringen geweest, waardoor bijna geen twee auto’s hetzelfde zijn. Het topmodel Racing heeft een 210 pk sterke turbomotor, maar voor veel mensen zal een minder krachtige versie voldoende zijn. De DS 3 is geleverd met diverse motoren, voor elk wat wils. Er is ook enige tijd een zuinige dieselversie geweest, waarmee veel zakelijke rijders profiteerden van een lage bijtelling. Verder is er een Cabrio geleverd. Die heeft een stoffen kap die over de hele lengte van het dak loopt, maar de dakstijlen blijven altijd op hun plaats. De DS 3 is 9 jaar in productie geweest en pas dit jaar opgevolgd door de compacte SUV DS 3 Crossback. De occasionprijzen van de Citroën DS3 en de DS 3 lopen uiteen van 6.000 tot meer dan 20.000 euro.
Zoek naar een Citroën DS3 occasion of naar een DS 3 occasion
De genoemde prijzen zijn indicatief en kunnen op elk moment wijzigen. Aan deze lijst kunnen geen rechten ontleend worden.