Het Chinese bedrijf Nanjing Automobile heeft vorige week MG Rover gekocht.
Onderdeel van de deal zijn de rechten. Omdat de rechten voor de merknaam Rover bij het eveneens Chinese SAIC liggen, overweegt Nanjing Automobile de naam Austin af te stoffen. Het bedrijf wil in China auto’s onder de naam Austin op de markt gaan brengen.

Nanjing heeft grote plannen met MG Rover; Men wil 200.000 auto´s per jaar in China gaan verkopen. De vorige week gesloten deal over de overname gaat volgens ingewijden ongeveer 80 tot 100 miljoen euro.

Probleem is dat het Chinese bedrijf SAIC, dat ook probeerde het Britse merk over te nemen, merkrechten op de Rover 25 en 75 heeft. De rechten op de Rover 45 zijn belegd bij Honda. Kortom, de nalatenschap van het eens trotse Rover wordt verdeeld en de strijd lijkt nu losgebarsten over de merknamen.

Om hierover juridische problemen te voorkomen is Nanjing Automobile volgens ingewijden nu voornemens om – in elk geval voor de Chinese markt – auto´s onder de naam Austin op de markt te gaan brengen.

Austin Was eind jaren ’80 en begin jaren ’90 het populairst. Onder andere de Austin Maestro, Montego en Mini waren destijds populair. Uit de Mini en de station-versie van de Montego kwam daarna het merk Rover voort.