Het is hard werken geblazen voor de arbeiders in de Skoda-fabrieken. Maar afgelopen week mochten ze even pauzeren om een belangrijke mijlpaal te vieren. In het Tsjechische Kvasiny liep de half miljoenste Skoda van het jaar van de band. Nooit eerder werd dat aantal in zo’n korte tijd bereikt.

Skoda verwacht het jaar af te kunnen sluiten met 530.000 verkochte auto’s. Het nieuwe productierecord is voor een deel te danken aan de nieuwe Roomster. De compacte MPV is de vierde modellijn van het Tsjechische merk en heeft vanaf zijn internationale verkoopstart eerder dit jaar kunnen rekenen op veel belangstelling. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen wordt er sinds eind oktober gewerkt in drieploegendienst.

Bij Skoda zijn 26.000 werknemers in dienst, verspreid over fabrieken in vijf landen: Tsjechië, Bosnië-Herzegovina, India, Kazachstan en Oekraïne. Vanaf 2007 opent Skoda bovendien productiefaciliteiten in China en Rusland. Skoda verkoopt zijn modellen in totaal in 90 landen. In ruim een derde daarvan nam het verkoopvolume dit jaar toe.