Landwind, het Chinese automerk dat vooral bekend is van de slechte crash-resultaten van het model JMC Landwind, vecht zich terug. Eind augustus presenteert fabrikant JMC de nieuwe SUV X8.

Het is lang geleden dat we iets hoorden van het merk Landwind. In 2005 deed de fabrikant Jiangling Motor Corporation (JMC) een poging de JMC Landwind op de Europese markt te brengen. Dat mislukte jammerlijk nadat de dramatische resultaten van een Duitse crashtest de wereld rondgingen. Het was natuurlijk niet verstandig om Europa te willen veroveren met een jaren ’90-auto – de Landwind JMC was een SUV gebaseerd op de Isuzu Rodeo-/Opel Frontera-tweeling.

Maar JMC heeft niet opgegeven. In alle stilte heeft de Chinese autobouwer een nieuwe SUV ontwikkeld, die zou moeten voldoen aan moderne standaarden van veiligheid en prestaties. Het is de geheel nieuwe X8, die op 28 augustus aanstaande officieel wordt gepresenteerd.

Veel is er nog niet bekend over de nieuweling. De Landwind X8 komt in drie verschillende uitvoeringen, met vierwiel- en tweewielaandrijving. De SUV krijgt een aangepaste 2.4 Mivec-motor van Mitsubishi. Deze levert 160 pk en 210 Nm koppel op. Met rondere lijnen ziet de X8 er moderner uit dan de mislukte JMC Landwind. Het dashboard doet echter nog behoorlijk ouderwets en ‘uitgekleed’ aan.

We zullen nog moeten wachten op de prijzen van de X8. Verder is het nog niet bekend of Landwind de nieuwe SUV op de Nederlandse markt zal brengen.