De beoogde verkoop van Hummer aan machinebouwer Tengzong lijkt op bezwaren van de Chinese overheid te stuiten. Het land wil een slag maken op het gebied van milieu en Hummer past niet in dat plaatje. Bovendien brengt de aankoop veel risico’s voor Tengzong met zich mee.

Vorige week werd bekend dat Tengzong een intentieverklaring heeft getekend met General Motors om Hummer over te nemen. GM verwacht vanuit de Amerikaanse overheid geen bezwaren maar ook ‘Peking’ moet goedkeuring geven aan de verkoop. Tengzong moet lokale en landelijke overheden overtuigen van de meerwaarde van Hummer.

Dat wordt nog een hele klus. China maakt bedrijven en burgers bewust van het milieu en wil de CO2-uitstoot in het land terug dringen. Dat Tengzong nu Hummer wil kopen druist tegen de plannen van de Chinese overheid in. De modellen van Hummer staan nu niet bepaald bekend vanwege het milieuvriendelijke karakter.

Daarnaast maken de Chinese overheden zich zorgen over het gevaar dat de aankoop met zich meebrengt. Tengzong is een gezond bedrijf en de deal met GM lijkt meer risico’s dan kansen mee te brengen. Ook heeft Tengzong geen enkele ervaring met buitenlands ondernemerschap.