Volkswagen voert diverse wijzigingen door bij vele modellen. Een aantal oude motoren wordt vervangen zodat de meeste modellen weer voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van prestaties en milieu. De introductie van de Golf Bluemotion is het belangrijkste nieuws.

De nieuwe 1.6 TDI dieselmotor met commonrail inspuiting debuteert op de Golf en Golf Plus in twee vermogensvarianten, 90 en 105 pk. De sterkste versie is er ook als Bluemotion, met onder andere een start/stop-systeem, banden met een extra lage rolweerstand en terugwinning van remenergie. Volkswagen geeft een verbruik op van 4,1 l/100 km (1 op 24,4) en de CO2-uitstoot bedraagt 107 g/km. Dat is goed voor een energielabel A en de twintig procent bijtellingscategorie. De Golf 1.6 TDI is er vanaf 24.350 euro, de Bluemotion kost 25.450 euro.

Ook de Jetta krijgt de nieuwe 1.6 TDI, die de 1.9 TDI met 105 pk vervangt. De DSG versnellingsbak met zeven verzetten is vanaf nu ook leverbaar op de Jetta 1.6 benzinemotor. In de Eos maakt de 3.2 V6 plaats voor de modernere 3.6 V6 met 260 pk. De prijs van het nieuwe topmodel bedraagt 52.990 euro. Daarnaast heeft het merk de CO2-uitstoot van 2.0 TFSI omlaag gebracht.

De Touran is per direct leverbaar als 1.4 TSI EcoFuel, die geschikt is voor zowel aardgas als benzine. In eerste instantie komt het model als zevenzitter met een actieradius van 500 km. Deze Touran valt in de twintig procent bijtelingscategorie, het energielabel kleurt vrolijk groen en is voorzien van de letter A. De EcoFuel kost 32.850 euro. Een andere wijziging die voor alle Tourans geldt, zijn de nieuwe buitenspiegels – afkomstig van de Golf VI.

De laatste wijziging geldt voor de Golf Plus, Jetta, Eos en Passat. Ze krijgen het instrumentenpaneel en de aircobediening van de Golf VI en een nieuw stuur. Ook het optionele navigatiesysteem komt uit dat model. Verder voert Volkswagen nog wat kleine wijzigingen door in de boordcomputer.