Zo’n beetje elke autoliefhebber ziet een comeback van de Lancia Stratos wel zitten. Misschien is het daarom wel dat de geruchten over de comeback van de coupé maar niet wegebben.

Twee vage foto’s, genomen op Fiats testcircuit Balocco nabij Milaan, zorgden vorige week voor opschudding. Op de foto’s is een moderne interpretatie van de Lancia Stratos te zien. Maar het is komkommertijd dus dit soort ‘nieuws’ wordt al snel als waarheid de wereld in geslingerd.

De doorgaans goed geïnformeerde website Italiaspeed.com weet nu te melden dat de foto’s echt zijn. Het project Stratos is vier jaar geleden gestart en het prototype dat op de plaatjes is te zien komt van de hand van ontwerper Jason Castriota.

Castriota staat nu bij Saab op de loonlijst maar werkte daarvoor bij Bertone. Het ontwerp heeft wel wat trekjes van de ‘one-off’ Bertone Mantide, ook een design van Castriota. Voorheen tekende de in New York geboren ontwerper voor Pininfarina waar hij onder andere meewerkte aan de Maserati GranTurismo en Ferrari 599 GTB.

Terug naar de Stratos. Verschillende websites schrijven dat de auto een eenmalig project is voor een vermogende klant. Waarschijnlijker is echter dat Lancia een beperkte serie van de coupé gaat bouwen, zoals Alfa Romeo deed met 8C. Nog waarschijnlijker is dat het blijft bij geruchten over de ‘nieuwe Stratos’. We wachten maar rustig af…