Een sportief gestylde Freelander, zo omschrijft fabrikant Land Rover de gelimiteerde editie SD4 Sport. De speciale uitvoering van de Freelander 2 wordt heden gepresenteerd op de autoshow van Bologna.

Land Rover brengt een beperkte oplage van 500 exemplaren op de markt van de Freelander 2 SD4 Sport Limited Edition. De meeste aanpassingen ten opzichte van het reguliere model Freelander 2 zijn te vinden in het in- en exterieur. De binnenzijde is uitgevoerd in een van de twee design thema’s, Ebony Windsor leder met contrasterend Pimento stikwerk of Ebony Napoli leer met opvallende, contrasterende Windsor lederen strepen op de stoelen. Het geheel is afgewerkt met pianozwarte elementen.

Aan de buitenzijde is de SD4 Sport Limited Edition te herkennen aan de zwarte afwerking van de grille en luchtinlaten aan de zijkant. Een nieuw body style pakket zorgt ervoor dat de SUV voorzien wordt van een achterspoiler, 19 inch Shadow Chrome lichtmetalen wielen, getint glas en onderdelen zoals de spiegelkappen in de kleur van de carrosserie. Die is dan weer uitgevoerd in Fuji wit, Santorini zwart of de nieuwe, rode kleur Firenze. De auto heeft standaard parkeersensoren voor en achter.

Hoewel de technische aanpassingen beperkt zijn is het verheugend dat Land Rover de SD4 Sport-versie voorziet van de nieuwe 190 pk-motor. De CO2-uitstoot wordt daarmee verminderd tot 185 g/km en het brandstofverbruik daalt ‘evenredig’. De auto is overigens geschikt voor de nieuwe Europese E10-norm, dat wil zeggen dat tot 10 procent biodiesel bijgemengd kan worden. In combinatie met de automaat – de enige transmissie verkrijgbaar in deze limited edition – legt de Freelander 2 SD4 Sport de sprint vanuit stilstand tot 97 km/u (60 mijl/uur) af in 8,7 seconden. De topsnelheid ligt op 190 km/u.

Momenteel is nog niet bekend hoeveel exemplaren van deze speciale uitvoering naar Nederland komen. Evenmin is er iets bekend over de prijs op onze markt. In Groot-Brittannië komt de SD4 Sport voor 33.945 Britse pond in de showroom te staan, dat is ruim 40.000 euro. Hier zou dat hoger kunnen uitvallen vanwege de Nederlandse belastingwetgeving.