Mazda 5

Bij Mazda treffen in Genève als primeur de nieuwe 5 aan. De auto is nieuw ontworpen maar leunt technisch nog op het huidige model.

De nieuwe Mazda 5 is het belangrijkste nieuws bij Mazda. “De 5 is voor ons een zeer belangrijke auto”, zo zegt Jur Raatjes van Mazda Nederland. De midi-MPV heeft een herkenbare Mazda-neus en past naadloos in het huidige gamma.

De opvallende vouwen over de zijkant van de auto zijn ‘een overblijfsel van Laurens van den Acker’, de Nederlandse ontwerper die onlangs naar Renault vertrok. Het is dus niet waarschijnlijk dat dit opvallende kenmerk later terugkeert op andere nieuwe modellen van het merk.

“Het platform van de Mazda 5 is gelijk aan de vorige. In deze tijden ontkom je daar niet aan, een nieuw platform ontwikkelen is duur”, aldus Raatjes. De afmetingen van de nieuwe 5 zijn dus gelijk aan die van het huidige model en daarmee is ook de binnenruimte hetzelfde. De schuifdeuren zijn gebleven: “Dat is een bewuste keuze, Mazda is het enige merk dat schuifdeuren aanbiedt in dit segment.” Het concept blijft verder gelijk, dus ook de nieuwe 5 zal de nadruk leggen op sportieve rij-eigenschappen. Prijzen van de auto, die in het najaar op de markt komt, kan de woordvoerder ons nog niet vertellen maar hij weet te melden dat ze op het niveau van het huidige komen te liggen.