Opel-fabriek

De vakbonden in Duitsland zijn woedend over het opnieuw uitstellen van de toezegging van staatssteun aan Opel door de Duitse regering. Er is volgens de verantwoordelijke minister echter geen haast omdat Opel niet direct op omvallen staat.

De Duitse regering heeft geen haast met de toezegging van leengaranties aan Opel. De beslissing hierover is door de overheid voor de zoveelste keer uitgesteld. De commissie die het noodfonds in Duitsland beheert heeft nog steeds geen aanbeveling gedaan aan de minister. Die zegt dat er geen haast is omdat er geen acuut gevaar dreigt voor een faillissement van het merk.

De bonden beschuldigen de Duitse regering ervan de beslissing net zo lang te rekken totdat niemand meer rekent op hulp van de overheid. Ze zijn woedend omdat ze vorige week nog akkoord zijn gegaan met een loonoffer om Opel er weer bovenop te helpen. Eén van de voorwaarden die de bonden toen stelden is dat Duitsland met leengaranties voor Opel over de brug moet komen.

Vakbondsleiders noemen het draaien van de Duitse regering ‘ondraaglijk’. Ook vanuit de deelstaten is er kritiek. De minister van economie van de deelstaat Thuringia, waar de Eisenach-fabriek van Opel staat, vindt het onbegrijpelijk dat het zo lang moet duren: “Miljarden euro’s voor Griekenland en omvallende banken worden in een paar dagen toegezegd maar als het over onze eigen economie en werkgelegenheid gaat dan wordt de toezegging van staatssteun steeds maar weer uitgesteld.”