In oktober zijn er in Nederland 43.920 nieuwe auto’s op kenteken gezet. Dat is een stijging van 23,3 procent ten opzichte van oktober 2009.

De stijging in de Nederlandse autoverkopen zet door. Ook in oktober werden er weer meer auto’s op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar. De stijging bedraagt 23,3 procent. Over heel 2010 staat de teller inmiddels op 23,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van Rai, Bovag en RDC. “Er is een duidelijk maar nog broos herstel”, aldus de woordvoerder van Bovag.

Met ‘broos’ doelt de branchevereniging vooral op het soort auto’s dat wordt verkocht. Het zijn de goedkope, wegenbelastingsvrije modellen die bovenin de verkooplijsten domineren. In de top 10 van best verkochte modellen staat slechts een auto die niet in het compacte A- of B-segment opereert. De Volkswagen Polo is in oktober de best verkochte auto, gevolgd door de Skoda Fabia, Peugeot 107, Fiat Punto en Citroën C1.

Skoda kende een opvallend goede maand dankzij de belastingvrije uitvoeringen van de Fabia. Ook de Octavia deed het goed. De totale verkopen van Skoda zijn meer dan verviervoudigd in oktober. Chevrolet zag de aantallen ‘keer drie’ gaan en Seat, Kia en Alfa Romeo verdubbelden hun verkoopaantallen ten opzichte van oktober vorig jaar. Ook Saab ziet weer groeiende cijfers. Verliezers zijn er ook, Ford, Opel, BMW, Nissan en Honda moeten inleveren, zowel qua marktaandeel als in absolute cijfers. Volkswagen is in oktober wederom het best verkochte merk, gevolgd door Toyota en Peugeot. Het ziet ernaar uit dat Volkswagen in 2010 het marktleiderschap behoudt, het gat tussen Volkswagen en nummer 2 Toyota is inmiddels opgelopen tot bijna 6.500 auto’s.