Tesla Model S

Deze week heeft het Amerikaanse Tesla Motors de nieuwe fabriek in Fremont (Californië) geopend. Er zullen uitsluitend elektrische auto’s gebouwd worden, te beginnen met het Model S.

Het automerk Tesla kocht in mei de fabriek die voorheen in handen was van General Motors en Toyota. Daarmee was 42 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) gemoeid. Deze week is de productiefaciliteit feestelijk geopend. Niet langer zullen er conventionele auto’s worden gebouwd, voortaan rollen uitsluitend elektrische auto’s van de band. De fabriek in Californië is de eerste massaproductie-faciliteit voor elektrische voertuigen (EV’s) ter wereld.

Het eerste model dat op stapel staat is de Tesla Model S. “Het Model S zal de eerste elektrische premium-sedan zijn die vanuit het niets wordt ontworpen om zo volledig de vruchten te kunnen plukken van EV-architectuur.” Tesla legt de lat hoog en wil daarmee een laag brandstofverbruik realiseren, evenals de ‘hoogste standaarden voor veiligheid en meer bagageruimte bieden dan enige andere sedan’. Het Amerikaanse merk wil voor de Model S optioneel een ‘extended-range’ accupakket aanbieden zodat de auto meer dan 480 km kan rijden voordat de batterijen leeg zijn.

Bij de aankoop van de nieuwe fabriek – de voormalige productielocatie is inmiddels gesloten – nam Tesla 70 voormalige medewerkers van Toyota in dienst. In de komende jaren hoopt het merk nog eens 500 mensen een contract aan te kunnen bieden. Tesla ging eerder dit jaar een samenwerkingsovereenkomst aan met Toyota. In ruil voor een aandelen-aankoop door de Japanners biedt Tesla Motors haar EV-kennis. Ze ontwikkelt accu’s, een elektromotor, versnellingsbak en software voor een elektrische uitvoeringen van de RAV4, die overigens door Toyota zelf wordt gebouwd. Een eerste prototype is deze maand getoond.