Je vindt de Audi A1 te braaf? Maak dan kennis met de Clubsport Quattro. Die heeft 503 pk, vierwielaandrijving en een monsterlijke uitdossing.

De Audi A1 Clubsport Quattro is Audi’s bijdrage voor het jaarlijkse Volkswagen-feestje Wörtherseetour in Oostenrijk. De speciale A1 is een one-off en gaat dus niet in productie maar Audi wil laten zien wat er allemaal mogelijk is met bestaande techniek.

De A1 Clubsport Quattro heeft de 2,5 liter vijfcilinder turbomotor van de TT RS en RS3 aan boord, maar dan opgevoerd tot 503 pk. Het maximale vermogen is tussen 2.500 en 5.300 tpm beschikbaar. Het koppel bedraagt 660 Nm. Om dit alles mogelijk te maken voerde Audi aanpassingen door aan de turbolader, intercooler, het inlaatkanaal en het uitlaatsysteem. De uitlaatpijp is verplaatst naar de zijkant.

De prestaties zijn allesbehalve braaf. De Clubsport Quattro zit in 3,7 seconden vanuit stilstand op 100 km/u en 7,2 seconden later wijst de snelheidsmeter 200 aan. De vierwielaandrijving zorgt ervoor dat het vermogen op een enigszins gecontroleerde manier het asfalt bereikt. Schakelen moet je in de monsterlijke A1 zelf doen. Om de auto weer tot stilstand te brengen is er een aangepast remsysteem met schijven die zijn vervaardigd uit koolstofvezel en keramiek.