Het Brits-Chinese merk MG toont op de autoshow van Peking de Icon Concept. Het merk, dat vooral bekendheid geniet met zijn sportieve modellen, begeeft zich daarmee in het compacte cross-over segment.

Een jaar geleden brachten we het nieuws dat MG van plan was een cross-over te ontwerpen, nu staat deze als conceptcar op de autoshow van Peking. Het gaat om een compact model met moderne lijnen, die wel erg veel lijkt op de Nissan Juke. Dat is dan ook meteen de belangrijkste concurrent. Het studiemodel draagt de naam Icon.

MG wil er nog niet zoveel over kwijt, behalve dat de Icon demonstreert dat het 50-jarige merk – dat nieuw leven ingeblazen is door het Chinese SAIC – in staat is tot ‘progressief ontwerp’, zonder de Britse nalatenschap te onteren. Directeur Anthony Williams-Kenny, die aan het hoofd stond van het ‘wereldwijde’ ontwerpteam, wijst op de familiekenmerken die zijn geïnspireerd op de MG A en B: het brede, sterke front en de achterlichtunits die aangebracht zijn op de wielkasten.

Niet direct te zien is dat de MG Icon een vijfdeursauto is. Niet alleen zijn de portiergrepen verborgen, de auto heeft ‘suicide doors’, deuren die in tegengestelde richten openen. Er is plaats voor vier personen. De zittingen achter kunnen volledig in de vlakke vloer wegzinken, zoals op de onderste afbeelding te zien is. Er schijnen al productieplannen te zijn voor de Chinese markt. Daar krijgt de cross-over de 1,5 liter motor uit de MG 5. Op de vraag of de Icon, in navolging van de andere modellen, ook naar Europa komt moeten we het antwoord nog schuldig blijven.