De onthulling van sommige modellen is een formaliteit, die van andere markeert de start van een nieuw tijdperk. De nieuwe Citroën C4 Picasso valt onder die laatste categorie.

Een nieuw tijdperk. De Citroën C4 Picasso – die zo ongeveer in deze gedaante al werd gepresenteerd als Technospace Concept begin vorige maand – is inderdaad een écht nieuwe auto. Een nieuw platform, een nieuwe designrichting en nieuwe technieken.

De C4 Picasso staat op de nieuwe EMP2-bodemplaat. Met een lengte van 4,43 meter is hij enkele centimeters korter dan het huidige model maar de ruimte voor passagiers is groter, onder andere door een langere wielbasis. De bagageruimte meet 537 liter. Citroën heeft veel aandacht besteed aan de leefomgeving in de C4 Picasso. De toegepaste materialen zijn volgens Citroën de beste en mooiste in zijn klasse. Opvallend is dat het dashboard opgeruimd is, er zijn weinig knoppen omdat de bediening via een touchscreen gaat. Er zijn twee beeldschermen, waarvan de grootste onder een kap bovenop het dashboard is geplaatst en deels dienstdoet als instrumentarium. Met het optionele Pack Lounge wordt het voor de passagiers nog aangenamer, met een massagefunctie op de voorstoelen en uitklapbare steun voor de onderbenen van de passagier voorin.

Een ander opvallend onderdeel van de C4 Picasso is zijn design. Een leuk ontwerpgrapje is dat de voorstoelen zo zijn vormgegeven dat het net lijkt alsof ze samen een bank vormen. Het koetswerk is ook opvallend vormgegeven, volgens de waarden van ‘het nieuwe Citroën’. De grote omgekeerde C-vorm rondom de raampartij moet benadrukken dat het in de C4 Picasso om de inzittenden gaat.

De MPV zit vol met – voor Citroën – nieuwe technieken, zoals een inparkeersysteem, hd-camera’s rondom en adaptieve cruise control. Citroën spreekt in het persbericht over twee motoren maar er komen er natuurlijk meer. De bekende HDi-, VTi- en THP-blokken vinden hun weg naar de C4 Picasso. Echt nieuw is de BlueHDI met speciale katalysator die NOx-deeltjes elimineert. Deze 150 sterke dieselmotor voldoet aan de Euro6-uitlaatgasnorm en profiteert tot 2015 van 20 procent bijtelling.

De nieuwe Citroën C4 Picasso komt in de zomer op de markt. De prijzen zijn nog niet bekend.

Update

Fotogalerij met 39 foto's toegevoegd.