McLaren 12C

Ruitenwissers hebben hun langste tijd gehad als het aan McLaren ligt. Het merk ontwikkelt een nieuwe techniek die ruitenwissers overbodig maakt.

Ruitenwissers zijn een uitvinding van begin 1900, dus het wordt de hoogste tijd voor de volgende stap. McLaren ontwikkelt volgens de Engelse krant The Sunday Times een techniek die wissers overbodig maakt. Over hoe deze techniek precies werkt maakt het merk vanuit concurrentieoverwegingen niets bekend. De eerste ruitenwisserloze McLaren moet in 2015 op de markt komen.

Experts zeggen in de krant dat het gaat om ultrasoundtechniek die bij gevechtsvliegtuigen wordt gebruikt. De kleine vibraties die ultrasound veroorzaakt stoten regen, insecten en vuil af. Frank Stephenson, de ontwerpbaas van McLaren, zegt dat het een zeer betrouwbaar systeem is dat continu actief is. Hij voegt eraan toe dat het geen coating is.

De nieuwe techniek is niet alleen geschikt voor dure sportauto’s. Als het systeem is uitontwikkeld dan wordt het mogelijk om het tegen een kostprijs van zo’n 12 euro ook op goedkope auto’s toe te passen.