Audi werkt aan een nieuwe, compacte SUV cross-over. Deze gaat Q1 heten en arriveert in 2016. Twee jaar later volgt een plug-in hybride uitvoering. Dat schrijft het Duitse tijdschrift AutoBild. 

Het is geen geheim dat het Duitse merk Audi werkt aan nieuwe SUV's. Geruchten over een compacte cross-over - of zelfs twee: de Q1 en Q2 - zijn er al langer. Het doorgaans goed ingelichte magazine AutoBild en de verwante krant Bild komen nu echter met wel heel gedetailleerde informatie, over de Q1. 

In 2016 wordt de Audi Q1 verwacht, zo stellen de twee media. De compacte cross-over wordt slechts 3,8 meter lang, dat is 50 cm korter dan de Q3. Het draait bij de Q1 vooral om de hogere zitpositie en de grote bodemvrijheid, zo schrijft AutoBild. Het zou nadrukkelijk niet gaan om een echte terreinwagen want de Q1 krijgt alleen voorwielaandrijving. 

Dit valt makkelijk te realiseren door de Q1 op de bodemplaat van de Volkswagen Polo te zetten. Daarnaast kan bestaande techniek uit de Audi A1 worden gebruikt. Dat lijkt inderdaad een goedkopere oplossing dan een Q2 met All-Wheel Drive te ontwikkelen op het nieuwe MQB-platform. 

De plug-in hybride moet een gemiddeld verbruik van 1 op 66,7 realiseren

Aandrijflijnen

De Duitsers noemen als instapmotoren de 1.4 TFSI-benzinekrachtbron en 1.4 TDI-driecilinder diesel, beide met 90 pk vermogen. Het topmodel zou een 2,0 liter motor met 231 pk krijgen. De DSG-transmissie met dubbele koppeling is leverbaar voor extra rijplezier. 

In 2018 zou een plug-in hybride Q1 volgen. Ook hiervan presenteren Bild en AutoBild al cijfers: de 1,2 liter benzinemotor van 110 pk wordt gecombineerd met een elektromotor die omgerekend 109 pk genereert. Daarmee moet een gemiddeld verbruik van 1,5 l/100 km (1 op 66,7) gerealiseerd worden. De plug-in zou 50 km volledig elektrisch kunnen rijden. Audi wil 'geen commentaar geven op geruchten'.