Skoda komt met twee nieuwe cross-overs, een groter en een kleiner dan de Yeti. Het merk heeft ook nieuws over de volgende generatie Fabia.

Skoda ziet het potentieel voor meer SUV cross-overs. Topprioriteit heeft een nieuw model dat groter wordt dan de Yeti, zo laat Frank Welsch (hoofd Technische Ontwikkeling bij Skoda) weten in een interview met het Britse tijdschrift AutoExpress. "Als we SUV's gaan bouwen moeten het typische Skoda's worden, met veel ruimte. Dan werkt een 5+2 lay-out perfect", licht hij de keuze voor een zevenzitter toe. 

Zo'n cross-over kan gebouwd worden op de grootste variant van het MQB-platform van Volkswagen. Daardoor profiteert 'ie van de modernste, zuinige motoren van de Volkswagen-groep. Dat worden brandstofmotoren, zo bevestigt Welsch; hybride is bij Skoda nog niet aan de orde. De onthulling staat gepland voor de autoshow IAA in Frankfurt over 2 jaar. 

De tweede nieuwkomer zal de productieversie van de Volkswagen Taigun worden, met een Skoda-badge. De compacte SUV krijgt stijlkenmerken van de Citigo en zal alleen met voorwielaandrijving te krijgen zijn. Met de Yeti erbij heeft Skoda over een aantal jaar dus drie cross-overs. De Yeti, pas opgeknapt, wordt in 2016 geheel vernieuwd. De volgende generatie wordt groter, zodat geen verlengde versie meer nodig is voor landen buiten Europa.

Volgende generatie Fabia

De topman spreekt in het interview ook over de geheel nieuwe Fabia, die voor volgend jaar op de rol staat. "Die krijgt een totaal nieuw design, de proporties worden optimaler zodat 'ie een beetje wijder, lager en aantrekkelijker wordt, maar het blijft een vrij compacte auto." 

Huidige Skoda Fabia Combi (2013)

Opvallend is dat de nieuwe Fabia niet gebouwd wordt op het MQB-platform; dat is niet op tijd aangepast naar compactere maten. Er zal een reeks efficiënte motoren aangeboden worden. De populaire Combi keert terug maar de RS wordt geschrapt: er worden er te weinig van verkocht. "Mensen willen het uiterlijk van een RS hebben maar geen motor die ze niet kunnen betalen."

Verder wil Welsch 'wat meer emotie' in de nieuwe modellen zien. Een coupé zou tot de mogelijkheden behoren. Genoeg nieuws om naar uit te zien, dus.