Audi presenteert de krachtigste auto in het compacte segment: de RS 3 Sportback. De vijfcilinder turbomotor is goed voor 367 pk vermogen.

Net aan, maar toch: de Audi RS 3 Sportback is de krachtigste auto in het C-segment. Met 367 pk heeft hij 7 pk meer dan de nu onttroonde pk-koning Mercedes-Benz A 45 AMG. Het maximale koppel van de RS 3 is 465 Nm en komt al vrij bij 1.625 tpm. Accelereren van 0 naar 100 km/u duurt slechts 4,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u maar kan op verzoek ook worden verhoogd naar 280 km/u.

De 2,5 liter TFSI vijfcilindermotor is 10 procent zuiniger dan in de oude RS 3, wat vooral danken is aan het lagere gewicht van het nieuwe model. Audi geeft een verbruik op van 8,1 l/100 km (1 op 12,3), de CO2-uitstoot is 189 g/km.

Audi geeft de vijfcilindermotor een nog voller geluid door een speciaal uitlaatsysteem met twee vlinderkleppen. De RS 3 is 25 mm verlaagd , heeft progressieve besturing en Audi Magnetic Ride met elektronisch aangestuurde dempers. Torque Vectoring helpt de bestuurder hoge bochtsnelheiden te bereiken en met launch control is accelereren kinderenspel. Een automatische zeventraps versnellingsbak is standaard en uiteraard is de RS 3 voorzien van Quattro vierwielaandrijving. De remschijven zijn van composietmateriaal, optioneel levert het merk koolstofvezel-keramische remschijven.

De RS 3 is aan de buitenkant te herkennen aan de speciale wielen, bumpers, side skirts en logo’s. In het interieur onderscheidt de RS 3 Sportback zich van zijn mindere broeders met RS 3-logo’s en met nappa-leder beklede sportstoelen.

De auto verschijnt in het voorjaar van 2015 bij de dealers, prijzen zijn nu nog niet bekend.