Direct nadat op de autosalon van Genève de (Europese) Auto van het Jaar 2016 is gepresenteerd volgde de bekendmaking van de drie modellen die strijden om de wereldtitel.

Afgelopen maandag is de nieuwe generatie Opel Astra uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2016. Net als deze Europese verkiezing kennen de andere continenten gelijksoortige competities. Eind maart volgt, aan de vooravond van de New York International Auto Show, de presentatie van de World Car of the Year.  

Daarvoor zijn nu de namen van de finalisten bekendgemaakt: de nieuwe Audi A4 (sedan en Avant), Mazda MX-5 en Mercedes-Benz GLC dingen mee naar de hoofdprijs. Drie heel verschillende auto's, we zijn dan ook benieuwd wat de doorslag zal geven. Naast de World Car of the Year-onderscheiding zijn er nog vier categoriën waarvoor prijzen uitgedeeld worden; onderaan lees je welke modellen daarvoor overgebleven zijn. 

De World Car of the Year wordt gekozen door een jury van 73 autojournalisten wereldwijd. In eerste instantie vindt selectie plaats op basis van hun werkervaringen. In september vorig jaar zijn er testritten geweest en uiteindelijk zijn de finalisten voortgekomen uit besloten verkiezingen. 

Finalisten World Car of the Year 2016
World Car of the Year
Audi A4 (sedan/Avant)
Mazda MX-5
Mercedes-Benz GLC
World Luxury Car
Audi Q7
BMW 7 Serie
Volvo XC90
World Performance Car
Audi R8 Coupé
Honda Civic Type R
Mercedes-AMG C63 Coupé
World Green Car
Chevrolet Volt 
Toyota Mirai
Toyota Prius
World Design Car
Jaguar XE
Mazda CX-3
Mazda MX-5