Ziehier het openbaar vervoer van de toekomst: de zelfrijdende shuttle. Zolang duurt die toekomst niet meer, want de Fisker Orbit moet al over een jaar gaan rijden.

Designer Henrik Fisker is de laatste jaren bekend als ontwerper van elektrische auto's. Maar daarmee doen we hem tekort. Hij wil met z'n bedrijf vooral nieuwe innovaties stimuleren. Met de aankondiging van het nieuwe model Orbit draait het om autonoom rijden en 'smart cities', stedelijke gebieden waar internettoepassingen worden ingezet om de leefbaarheid te vergroten. 

De Fisker Orbit wordt een zelfrijdende shuttle met elektrische aandrijflijn, die gebruik gaat maken van smart city-infrastructuur. Voor dat laatste werkt Fisker nu samen met de Hakim Unique Group, een Chinees servicebedrijf voor slim bouwen en slimme infrastructuur. Fisker zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de ontwikkeling en productie van de auto, Hakim Unique voor het laten rondrijden ervan. 

Er zijn nog geen specificaties van de Orbit bekend. Toch stelt Fisker dat de eerste wagens eind 2018 zullen worden afgeleverd - dat is al over een jaar. In eerste instantie komen deze in China en de rest van Azië te rijden. Het doel is echter om de Orbit in alle slimme steden ter wereld als een soort openbaar vervoer shuttle beschikbaar te stellen.