DS presenteert op de autosalon van Genève zijn eerste volledig nieuwe model onder eigen vlag, de DS 7 Crossback. Wij spraken met de Nederlandse ontwerper Ivo Groen over zijn nieuwste creatie.

Bij de DS 7 Crossback draait het om details. De hoofdlijnen van het ontwerp zijn eenvoudig, maar daar begint het volgens DS-ontwerper Ivo Groen mee: “De auto moet perfecte proporties hebben, zodat je bijna niet kunt zien hoe groot of klein de auto is.” Bij de DS 7 zijn het echter niet de proporties die de meeste indruk maken, maar de vele bijzondere details. In de koplampen zitten bijvoorbeeld drie draaibare elementen, die afhankelijk van de gekozen verlichting in een bepaalde stand staan. “Wij doen elk detail, alles wat ooit al bedacht is op een auto, op onze eigen manier.” Neem bijvoorbeeld de ruitvormen, die in de koplampbehuizing zijn aangebracht en terugkeren aan de achterkant, waar ze rood oplichten. Het zijn dingen die je eerder op concept cars ziet dan op een productiemodel.

In het interieur gaat het feest door. Speciale stiksels, knopjes die zijn afgewerkt met zwart kristal en oppervlaktes zoals die worden gemaakt voor horloges. In de DS zit een klokje van het Franse horlogemerk B.R.M. Groen: “Dit klokje draait om zodra je op de startknop drukt, om de bestuurder een speciaal gevoel te geven.” Het is gebaseerd op een bestaand horloge van B.R.M en ontwikkeld in samenwerking met ontwerpers van de horlogemaker.

Deze auto is een paleis

Over elk aspect nagedacht

Over elk aspect is nagedacht in de DS 7 Crossback. Zo zijn de stoelen voorzien van speciale foam, die zich ‘aanpast aan je gewicht’. Ze zitten in ieder geval fantastisch. Ivo Groen weet wel hoe dat komt: “Deze auto is een paleis.” De ontwerper raakt maar niet uitgepraat over zijn bijzondere creatie. “De leuning van de achterbank kan versteld worden, net als in een TGV-trein.” De ruimte achterin is bijzonder riant, zeker als je bedenkt dat de SUV het formaat heeft van een Audi Q3.

De DS 7 wordt begin 2018 leverbaar in Nederland, maar de eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld bij de importeur. In mei maakt het merk de prijs bekend van de La Première-uitvoering, de uitvoering zoals die op de autosalon van Genève wordt tentoongesteld. Die is uitgerust met allerlei fijne opties, zoals een 12 inch beeldscherm, actieve vering met camera’s die de weg scannen, lederen bekleding met marmereffect en de fraaie led-koplampen.

Het is nog niet bekend welke motoren er leverbaar worden in de DS 7 Crossback. Wel is al bekend dat er in 2019 een plug-in hybride uitvoering komt.