Sinds enkele jaren is het een vaste waarde op het menu van Ford-liefhebbers, de Ford Family Day op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soest. Op dit zonovergoten evenement, waar ruim 500 Fords en meer dan 1.000 Ford-liefhebbers zich aan veelal sportieve Ford-modellen kunnen laven, beleeft de gloednieuwe Focus zijn Nederlandse debuut.

Het duurt lang voordat de nieuwgierigheid rond het nieuwe model is gaan liggen. De constante stroom van mensen naar de auto maakt mij het fotograferen onmogelijk en pas later op de dag zie ik kans om de auto duidelijker vast te leggen. Het wachten is allerminst een straf, want met zoveel snelle Fords op de betonvlakte en het welhaast aanstekelijke enthousiasme van hun eigenaars vliegt de tijd voorbij.

Een goed vergelijk

“Ze worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn”, zo wordt me op het hart gedrukt.

De Ford Family Day leent zich goed voor een vergelijk tussen de diverse generaties Focus. Zelfs van de eerste generatie, waarvan het New Edge-design de tand des tijds opvallend goed verdraagt, is een handjevol sportieve modellen aanwezig. Deze Focus RS en ST170 waren al bij hun introductie zeldzaam en worden inmiddels gekoesterd door liefhebbers. “En gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn”, zo wordt me op het hart gedrukt.

Goed vertegenwoordigd is de tweede generatie Focus ST. Met zijn machtige vijfcilinder weet hij ook naarmate de jaren verstrijken veel liefhebbers aan zich te binden. De Focus RS van de laatste generatie is met zijn rally-achtige uitmonstering een blikvanger van jewelste. Dankzij zijn 350 pk sterke viercilinder en vierwielaandrijving geniet hij nu al een haast iconische status. 

De nieuwe Focus kan rekenen op veel interesse.

Tussen al dit sportieve geweld valt de nieuwe Focus op door z'n klassieke uitstraling. De twee beschikbare auto’s zijn namelijk uitgevoerd in Titanium-trim, met stijlvolle wielen van bescheiden formaat en met elegante bumpers in plaats van sportieve. Voor de liefhebber verschijnt er uiteraard een ST-line, maar het is nog te vroeg om deze op dit evenement te tonen. De bezoeker van de Family Day heeft er maling aan, die weet precies wat ‘ie ook in de toekomst van zijn merk kan verwachten.

Volgende week rijden

Het statische debuut in Nederland is voor ons de eerste kennismaking met de nieuwe Focus, volgende week vliegt collega Bob Kroese naar Nice om met het nieuwe model te kunnen rijden. Maandagavond 9 juli lees je op deze plek een eerste rij-indruk met foto’s, gevolgd door een uitgebreide rijtest. Tot dan!