Ze staan gebroederlijk zij aan zij op de Autosalon van Genève, de nieuwe Kia Ceed en Ceed Sportswagon. Hierbij de officiële specificaties van de stationcar.

Kia maakt vaart en presenteert in Genève niet alleen de nieuwe generatie Ceed hatchback maar ook de Ceed Sportswagon. Laatstgenoemde is in Nederland goed voor bijna driekwart van de modelverkoop, dus laten we eens op deze stationcar inzoomen.

Het belangrijkste nieuws is dat de kofferbak van de Ceed Sportswagon flink meer ruimte biedt. Noteerde Kia voor het uitgaande model 528 liter, de nieuwe, apostrofloze Ceed Sportswagon meet 600 liter. Het merk belooft een aangenamer weggedrag - speciaal ontworpen naar Europese voorkeuren -, innovatieve technologie en sportief design. Stuk voor stuk zaken die ook voor de hatchback gelden. 

De stationwagon komt dan ook beschikbaar met dezelfde motoren: de populaire 1.0 T-GDi-benzinekrachtbron van 120 pk, de nieuwe 'Kappa' 1.4 T-GDi met 140 pk, plus twee dieselversies van de nieuwe 'U3' 1.6 CRDi-common rail-motoren. Die genereren maximaal 115 en 136 pk, beide met 280 Nm koppel. De diesels zijn voorzien van een SCR-katalysator om minder schadelijke stikstofoxiden uit te stoten. Standaard wordt elke motorisering geleverd met handgeschakelde zesbak; optioneel is de zeventrapsautomaat met dubbele koppeling leverbaar voor de 1.4 T-GDi en 1.6 CRDi. 

Kia levert de Ceed hatchback vanaf eind derde kwartaal 2018, de Ceed Sportswagon volgt in het vierde kwartaal. We verwachten dat Kia in het najaar de prijzen bepaalt.