Hier is de nieuwe generatie Mercedes-Benz GLE! De SUV wordt officieel gepresenteerd op de autosalon van Parijs begin oktober, maar het merk geeft vandaag al de eerste beelden en informatie vrij.

Nog niet zo heel lang geleden ging de Mercedes-Benz GLE door het leven als M-Klasse. Dat was een van de eerste luxe, grote SUV’s op de markt. Het merk met de ster onthult nu de nieuwe GLE, maar blijft trouw aan het originele concept. De opvallende C-stijl en de achterste zijruiten die optisch aan de achterruit zijn vastgeplakt zijn al sinds de eerste generatie M-Klasse onderdeel van het ontwerp. Helemaal nieuw is voorkant, die overeenkomsten vertoont met de pick-up X-Klasse. Aan de achterkant zien we een vleugje A-Klasse.

De GLE heeft ten opzichte van zijn voorganger 8 centimeter meer wielbasis, waardoor er meer ruimte beschikbaar is in het interieur. Voor achterpassagiers komt er bijna 7 centimeter meer beenruimte bij en voor het eerst levert Mercedes-Benz de GLE met drie zitrijen. Zonder de achterste bank heeft de bagageruimte een inhoud van 825 liter. De gewone achterbank kan vervangen worden door twee luxe zetels, die elektrisch te verstellen zijn.

Voorin kijken de bestuurder en passagier tegen een heel nieuw dashboard aan, dat is opgebouwd uit luxe materialen en wordt gedomineerd door het nieuwe MBUX-multimediasysteem. Dat is ten opzichte van de A-Klasse, waar het nieuwe systeem debuteerde, aangepast. Nieuw is de bewegingssensor: als je hand richting het scherm beweegt worden er functies uitgelicht. Ook kun je de plafondverlichting activeren door met je hand naar het lampje te gebaren.

Geavanceerde ondersteltechniek

Mercedes-Benz trekt alles uit de kast om de GLE zowel op als naast de weg maximale prestaties te laten leveren. Met E-Active Body Control kunnen de veren en dempers separaat worden aangestuurd. Ook kan de hoogteverstelling per wiel worden geregeld, wat handig kan zijn als de auto klem zit in een greppel of een diepe kuil. Met het nieuwe 4Matic-systeem worden de aandrijfkrachten nu variabel van 0 tot 100 procent naar achteren of naar voren gestuurd.

Vooralsnog kondigt Mercedes-Benz één motorversie aan, de GLE 450 met mild-hybrid-techniek. Een slimme starter-generator ondersteunt de benzinemotor desgewenst tijdelijk met 22 pk vermogen en 250 Nm koppel. De benzinemotor levert zonder de zogenaamde 'EQ Boost' al 367 pk en 500 Nm.

In december opent Mercedes-Benz de orderboeken, dan worden ook de prijzen bekend gemaakt.